"До този момент бяха загубени повече от 2 месеца, или една цяла парламентарна сесия в обсъждане на тема, която е известна на всички български граждани - че има некоректни работодатели, които експлоатират своите работници."

Това заяви от трибуната в парламента днес главната омбудсманка Мая Манолова, коментирайки серията от законови изменения, които предложи и на това Народно събрание - във връзка със своеволията на частните съдебни изпълнители и защитата на работниците. 

Манолова бе остра към парламента, защото макар депутатите вчера единодушно да приеха промени в Гражданско-процесуалния кодекс за улесняване на длъжниците и ограничаване на правомощията на банките и частните съдебни изпълнители срещу тях, народните представители не са обсъдили въобще други нейни предложения - забрана за работодатели да "прехвърлят фирми на клошари", без да са заплатили заплатите на своите работници, и промени по начина, по който функционира фонда за гарантиране на вземанията при работници при фалит на техния работодател.

Тази сутрин обаче омбудсманката е провела среща с премиера Бойко Борисов в качеството му на лидер на ГЕРБ.

"Получих неговата пълна подкрепа и обещание да отстоява пред парламентарната група всички предложения. Българските граждани очакват депутатите да застанат на тяхна страна, и се радвам, че това постепенно се случва", отбеляза тя. "Междувременно през тази парламентарна сесия, през тези месеци нито един от отворените случаи с неплатени заплати не беше решен. Не беше изплатен един лев на работник, който чака."

След Манолова коментира и шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов, който отбеляза, че именно заради това вчера депутатите приеха единодушно на първо четене всички 4 законопроекта за промени в ГПК:

"С нашите гласове подкрепихме всичките законопроекти, за да има възможност за максимално широк дебат, за да отчетем инициативата на омбудсмана, и до септември да открием най-добрия начин да се справим с всички предизвикателства", заяви Кирилов.

И покани всички да участват максимално активно в обсъждането по законопроектите.