Доналд Тръмп-младши - най-големият син на Доналд Тръмп, се съгласил да се срещне с руска юристка, свързана с Кремъл, след като получил обещание да му бъде дадена компрометираща информация за Хилъри Клинтън.

Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", като цитира петима съветници в Белия дом. С трима от тях репортери са разговаряли за срещата, а другите двама имат информация за нея.

Там присъствали тогавашният шеф на предизборния щаб Пол Манафорт и Джаред Къшнър - зетят на Тръмп. И двамата съвсем наскоро разкрили за срещата, но не и какво е говорено на нея. Това става ясно от правителствени документи, за които "Ню Йорк таймс" писа през миналата седмица.

Изданието за първи път съобщи за таи среща на 8 юли. Но чак след това съветниците и другите разкрили мотивите за нея.

Срещата се състояла в кулата "Тръмп" на 9 юни 2016 г. - две седмици след като Доналд Тръмп бил номиниран за кандидат-президент на Републиканската партия. Тази среща сочи към главния въпрос на федералното разследване за намесата на Кремъл в изборите, а именно дали щабът на Тръмп е влязъл в сговор с руснаците. Информацията за срещата е първият публичен намек, че поне някои хора от щаба са искали да получат помощ от Русия.

И докато Тръмп постоянно е преследван от разкрития за срещи между негови сътрудници и руснаците, епизодът в кулата "Тръмп" е първото потвърждение за такава лична среща с участието на хора от обкръжението му по време на кампанията. Това е и първата информация за среща с участието на най-големия му син.

Името на руската юристка е Наталия Веселницкая. Така и не става ясно дали тя е дала обещания компромат срещу Хилъри Клинтън. Но хората, с които разговаря "Ню Йорк таймс" за срещата, твърдят, че очакванията били тя да направи точно това.

Попитан за срещата още в събота, Доналд Тръмп-младши отговорил, че на нея ставало дума предимно за осиновявания. Той не споменал и дума за г-жа Клинтън.

В неделя обаче, след като от вестника му показали разкритията си, той дал друга информация. В изявление Тръмп-младши казал, че се е срещнал с Веселницкая по искане на свой познат човек от конкурса "Мис Вселена" от 2013 г., който баща му организирал в Москва.

"След размяна на любезности жената заяви, че тя разполага с информация, че свързани с Русия лица финансират Националния демократически комитет и подкрепят г-жа Клинтън. Нейните изявления бяха неясни, двусмислени и неразбираеми. Тя не даде и дори не предложи информация в подкрепа на твърденията. Бързо стана ясно, че тя няма информация от значение", се казва в изявлението на президентския син.

Доналд Тръмп-младши. Снимка ЕПА/БГНЕС

Той допълва, че след това тя насочила разговора към осиновяването на руски деца и закона "Магнитски", в резултат на който е изготвен черен списък на руски представители, нарушили правата на човека. Законът, приет през 2012 г., така разгневи руския президент Владимир Путин, че той спря осиновяванията на русначета от американци.

"Стана ми ясно, че всъщност това бе темата и че твърденията за потенциално полезна информация бяха претекст за срещата", допълва Тръмп-младши.

Двама души, попитани за срещата, заявяват, че посредник бил Роб Голдстоун - бивш журналист от британски таблоид и президент на компанията Oui 2 Entertainment, работила за конкурса "Мис Вселена". Гордстоун не е отговорил на молбите на "Ню Йорк таймс" за коментар.

Марк Корало - говорител на президентския адвокат, заяви в неделя, че "президентът не е знаел за срещата и не е присъствал на нея".

Адвокатите на Джаред Къшнър посочиха в свое изявление от предишния ден и потвърдиха, че той доброволно е разкрил за срещата, но въпросите за нея трябва да бъдат зададени на Доналд Тръмп-младши. Пол Манафорт отказал коментар. В изявлението си синът на Тръмп заявява, че е помолил Манафорт и Къшнър да присъстват на срещата, но не им е казал за какво ще бъде тя.

Щабовете на политиците събират сведения за противниците си от много места, но рядко от източници, свързани с чужди правителства, припомня "Ню Йорк таймс".

Американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че руски хакери и разпространители на пропаганда са работили да наклонят везните в полза на Тръмп. В известна степен това е правено чрез взлом и предоставяне на свой човек в "Уикилийкс" имейли на Хилъри Клинтън и други демократи, съдържащи компрометиращи сведения срещу кандидатката на Демократическата партия. "Уикилийкс" започва да публикува материалите на 22 юли 2016 г.

Специалният прокурор Робърт Мълър - бивш директор на ФБР, и комисия в Конгреса в момента разследват възможен сговор между щаба на Тръмп и руснаците. Президентът оспорва това, но разследването хвърли сянка върху неговата администрация.

Тръмп също така увърта дали само руснаците са отговорни за хакерската атака. В неделя - два дни след срещата си с Путин, той написа в туитър:

"Два пъти здраво натиснах Путин за руската намеса в нашите избори. Той категорично я отрече. Вече изказах моето мнение..."

В неделя сутринта по телевизия "Фокс нюз" шефът на администрацията Райнс Прибъс нарече срещата в кулата "Тръмп" "едно голямо нищо".

"Не е необичайно да се говори за външната политика, за въпроси, свързани с мястото ни в света, за въпроси, важни за американския народ", каза той.

Конгресменът Адам Шиф от Калифорния - най-високопоставеният демократ в Комисията по разузнаването, който е сред разследващите руската намеса в изборите, обаче заяви, че иска да разпита "всички, които са били на тази среща".

"Няма причина тази защитничка на руското правителство да се среща с Пол Манафорт или Къшнър или със сина на президента, ако не е ставало дума за кампанията и руската политика", каза Шиф.

Коя е Наталия Веселницкая?

Наталия Веселницкая е най-известна с това, че е организирала силна и многостранна атака срещу закона "Магнитски".

Замразяването на осиновяванията е често използван аргумент от противниците на този закон. Кампанията на Веселницкая срещу него включва и опити за дискредитиране на човека, чието име носи той. Това е Сергей Магнитски - адвокат и одитор, починал през 2009 г. при неясни обстоятелства в руски затвор, след като разкрива един от най-големите корупционни скандали при управлението на Путин.

Сред клиентите на Веселницкая са държавни компании и синът на висш правителствен чиновник, чиято компания е била разследвана в САЩ по време на срещата. Нейните дейности и връзки в миналото са привличали вниманието на ФБР, изтъкват бивши високопоставени функционери на американските правоохранителни органи.

Самата юристка заяви в събота, че на срещата в кулата "Тръмп" не е било обсъждано "абсолютно нищо около кандидатпрезидентската кампания". Тя твърди, че след десетина минути и Къшнър, и Манафорт излезли.

Веселницкая допълва, че "никога не е действала от името на руското правителство" и че "никога не е обсъждала който и да било от тези въпроси с който и да било представител на руското правителство".

Правителствени чиновници в САЩ са били информирани за срещата в кулата "Тръмп" преди няколко седмици. Това станало, след като Джаред Къшнър, който също е високопоставен съветник в Белия дом, попълнил допълнена версия на конфиденциален формуляр, необходим за получаване на достъп.

"Ню Йорк таймс" писа през април, че той не е разкрил никакви контакти с чужденци, включително срещите си с руския посланик на САЩ и шефа на руска държавна банка. Укриването на информация за такива контакти може да доведе до лишаване от достъп до класифицирана информация и дори до затвор, ако информацията е умишлено фалшифицирана или укрита.

Тогава съветниците на Къшнър заявиха, че пропуските са били грешка и че той незабавно уведомил ФБР, че ще допълни формуляра.

Манафорт също наскоро съобщил за срещата и ролята на Тръмп-младши в организирането й на конгресмените, които се интересуват от контактите му с чужденци. Така твърдят хора, запознати със събитията. Нито от Манафорт, нито от Къшнър било поискано да разкрият какво се е говорело на срещата.

След като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, Доналд-младши и брат му Ерик поеха контрола върху имотите на баща си. Понеже не е служител на администрацията и няма достъп до тайни сведения, от Доналд Тръмп-младши не е било поискано да разкрие свои контакти с чужденци. Разследващите не са поискали публично никакви документи, които биха го задължили да разкрие руските си връзки.

В интервю за "Ню Йорк таймс" през март обаче той отрече да е участвал в каквито и да било срещи с руски граждани, свързани с кампанията.

Освен че води кампания срещу закона "Магнитски", Наталия Веселницкая защитава интересите на големи руски играчи. Сред клиентите й е Денис Кацив. Той е руският собственик на Prevezon Holdings - базирана в Кипър инвестиционна компания. Баща му е Пьотр Кацив - зам.-шеф на Руските държавни железници и бивш зам.-губернатор на Подмосковието. Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Prevezon, че е помогнала за изпирането на пари от корупционна схема за 230 милиона долара, разкрити от Сергей Магнитски. Това станало чрез влагането на парите в недвижими имоти и банкови сметки. Съвсем наскоро Prevezon постигна споразумение, в резултат на което плати 6 милиона долара, без да признава нередности.

Веселницкая и клиентът й също така наели екип от политици и юристи в САЩ. В него е и Ринат Ахметшин - емигрант в САЩ, бивш офицер от Съветската армия. Prevezon наела и Fusion GPS - консултантска фирма, изготвила разузнавателно досие с непотвърден компромат срещу Тръмп.

ФБР започна контраразузнавателно разследване през миналата година на руски контакти с хора на Тръмп. Агентите се фокусираха върху Пол Манафорт и двама съветници - Картър Пейдж и Роджър Стоун.

Сред разследваните сега е Майкъл Флин, принуден да подаде оставка от поста съветник по националната сигурност на Тръмп, след като стана ясно, че е укрил свой разговор с руския посланик за наложените от администрацията на Барак Обама санкции.

Конгресът бе информиран по-късно, че Флин е получил над 65 000 свързани с Русия компании, когато е подновил документа си за достъп до тайни, и е бил подложен на допълнителна проверка на миналото си, за да стане член на администрацията.

През май президентът уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Няколко дни по-късно Коми заяви, че Тръмп е поискал от него Бюрото да прекрати разследването срещу Флин. Президентът неколкократно отрече да е искал това. След това за специален разследващ прокурор бе назначен Робърт Мълър.

Не е ясно какъв е статутът на воденото от Мълър разследване. Той обаче събра екип от ветерани прокурори и агенти на ФБР, за да дирят евентуален сговор с Русия.