В специална декларация ДСБ коментира запалването на крана, предназаначен за демонтиране на паметника пред НДК. От партията изтъкват, че това са методи от нелегалния период на БКП. В същото време в лаконична декларация БСП се разграничи от палежа и го осъди като вандализъм.

Ето какво се казва в декларацията на ДСБ:

"ПП "Демократи за силна България" осъжда категорично вандалския акт на запалване на крана, предназначен за демонтиране на паметника "1300 години България".

Силно сме притеснени от умишления палеж на крана ангажиран от Столична община за демонтажа на опасния паметник пред НДК. Премахването на монумента на проф. Старчев бе гласувано от Столичния общински съвет – върховен орган на местното самоуправление, като същото бе потвърдено от българския съд.  Този акт е явен опит за възпрепятстване дейността на държавните органи.

Възмутени сме от липсата на адекватна реакция от страна на МВР и компетентните органи относно деяние, което може да бъде квалифицирано единствено като саботаж с политическа цел.

Настояваме този палеж да бъде третиран като непосредствена заплаха за живота и здравето и на гражданите на София.

Очакваме в най-кратки срокове поръчителите и извършителите на палежа да бъдат заловени и осъдени. 

Напомняме, че това са средства и методи от нелегалния период на БКП, от които те никога не се разграничиха и осъдиха.

Подобни актове нямат място в цивилизована, демократична общност и не могат да бъдат оправдани. 

Изразяваме тревога и от липсата на реакция от страна на ръководството на БНР по повод изказването на журналиста Петър Волгин в подкрепа на палежа.

Подобна позиция насърчаваща опасен вандализъм в центъра на Европейска столица е не само цинична, но и би следвало да се тълкува като подстрекаване към опасни за демокрацията действия.

Настояваме ръководството на БНР да предприеме адекватни действия.

Констатираме със загриженост, че за пореден път българското общество бива разединено от липсата на категорична историческа оценка на периода на комунистическото управление на държавата. Резултатът е явно незачитане на закона и умишлено извършване на престъпления, характерни за терористичните набези на комунистическа партия от миналия век.

Апелираме държавата да завърши в срок премахването на паметника “1300 години България” като възстанови паметните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк".

От своя страна БСП се разграничи от опитите да се внуши, че партията има нещо общо с подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България". И поиска извършителите да бъдат установени и наказани.

"Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност", пише в краткото съобщение на левицата.

Това бе и първата реакция от партия по случая, след като в събота срещу неделя през нощта кранът се запали. МВР разследва случая, но все още няма заподозрени. Заради акта от Столичната община съобщиха, че демонтирането на монумента ще се забави със седмица.

Социалистите и техни симпатизанти бяха "заподозрени", че могат да имат нещо общо с палежа покрай това, че например депутатката Нона Йотова от левицата се появи миналата седмица на митинга в защита на монумента до НДК. Никой не е обвинил директно БСП, но в социалните мрежи изобилстваше от коментари за партизанското минало на партията и използваните в историята им подобни методи.

Водещият по БНР Петър Волгин пък откровено подкрепи палежа на крана, наричайки действието "легитичен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София". Това на свой ред предизвика вълна на недоволство и призиви за отстраняване на журналиста от обществената медия, където заплати се получават от данъци. Разбира се, имаше и подкрепящи Волгин и изявленията му.