Президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов коментира пред БНТ актуалните отношения между България и Македония. Стоянов обясни по-подробно фразата си, че историята на Македония е най-романтичната част от историята на България, казана преди 20 години по време на неговия мандат.

Стоянов заяви, че вярва в подписването на договора за добросъсъседство, което се очаква да стане на 2 август. Той обаче допълни, че дори този договор да бъде подписан, дебатът за Македония, за нейните граждани и нейната история не трябва да се прекратява.

"Попадайки под робство ние, българите, пропускаме много важни неща от историята на Европа - Ренесенса, Просвещението, много важното столетие на рицарството. Лишени сме национална романтика като безпросветна рая. Дори Априлското въстание не отеква както трябва, голяма част от българите разбират за него месеци, след като то е потушено", обясни Стоянов.

Той изтъкна, че след Освобождението ситуацията се променя, а въпросът за Македония става първи въпрос на българската външна политика. Стоянов обясни, че по време на четническото движение българите вече са далеч по просветени, имат вестници, канали за комуникация. Той определи Илинденското въстание като "второ априлско въстание, изживяно с романтичен ореол.

"Няма как да се лишм от тази страница, защото лишим ли се от нея, историята ни става изключително бедна. Ние желаем Македония да се развива по най-добрия възможен анчин. Никой не оспорва независимостта, териториалната цялост, но историята си не даваме. Без нея оставаме съвършено голи", обобщи Стоянов.

Той каза, че пред МВнР в Скопие има паметник на Борис Сарафов. А в центъра на София академията за филмово изкуство се казва Кръстьо Сарафов.

"Те са родени от една майка и от един баща. Кой е българин и кой е македонец? Първата българска жена лекар-гинеколог е Злата Сарафова, тяхна сестра", посочи Стоянов.

И допълни, че през миналата година е била възстановена къщата на д-р Христо Татарчев в Ресен, в която има восъчни фигури на родени в същия град видни българи - Симеон Радев, Андрей Ляпчев, Трайко Китанчев.

Стоянов изтъкна, че за обезббългаряването на Македония ние сме склонни да търсим външни виновници.

"Крайно време е да се обърнем към нашите собствени грешки. Първата голяма грешка е по време и след Илинденското въстание. България не си мръдва пръста. На власт е правителството на Рачо Петров, провеждат се партизански избори", каза Стоянов.

Като втора фатална грешка той посочи принуждаването на българите в Пиринския край да се записват македонци, направено по инициатива на Георги Димитров.

"Грешки продълажваме да допускаме днес. Не мога да разбера тона на някои наши общественици, който се лута между снизходителността и сарказма. По-лош тон от този, по-груба провокация от тази не мога да си представя", каза Стоянов.

Според него договорът може да бъде подписан, но към хората в Македония България трябва да се отнася с разбиране и любов. А политиците, на които се падне честта да подпишат този договор, трябва да го направят със съзнанието и отговорността, че повече от 100 години преди това е имало усилия на българската политика и дипломация в тази посока.

"България не трябва да се поддава на каквито и да е провокации. Ние сме старата държава, голямата държава, ние имаме 1300 години история, ние имаме век и половина история на политика и дипломация. Ние трябва да бъдем по-сдържаните, да прощаваме, когато е необходимо. Тази политика ще даде своите плодове в бъдеще", убеден е Стоянов.

Според него за българския народ не е лесно да намери практичния път между искрената любов към Русия и практичния път на България, който има малко общо със сантиментите.

"Със сигурност Русия има своя игра тук на Балканите, тя има своите традиции. Със сигурност в Европа и САЩ не са запознати в детайли руската дипломация на Балканите. Ние ги познаваме добре. Веднага след Освобождението думата русофоб е непозната. Всички са тотални русофили. Как Стамболов, който е завършил в Русия и единственият чужд език, който знае е руски, се превръща в русофоб? В момента в който осъзнава, че носи отговоронстта за съдбата на новото българско княжество и че българофилията е единственото негово оръжие. Русофили, русофоби са измислени термини. Въпросът е как да се защитава българския интерес", обясни Стоянов.

Той допълни, че Европа е континент от малки и 4-5 по-големи държави, които са обречени да живеят в коалиции. Стоянов изтъкна, че след влизането ни в ЕС и НАТО ние сме се лишили от нашето вечно оплакване, че сме жертва на великите сили, защото този път сме с тях.

"Съдбата на България е европейска съдба. Няма как да имаме за стратегически партньор на огромната, богата на газ и нефт Русия. България е обречена да живее в Европа. Ние българите искаме да сме хора, на които държавата да служи, а не ние да служим на държавата", каза Стоянов.

Според него българската десница трябва да напомня на президента Румен Радев, че е български натовски генерал. Стоянов призна, че от институционална гледна точка десницата в момента е ГЕРБ.

"Няма защо представителите на нашата автентична десница да обвиняват Бойко Борисов или Цветан Цветанов че се етикират като десни политици. Те (автентичните десни - б.р.) направиха всичко възможно това да се случи. В момента, в който се създаде ДСБ беше нанесен смъртоносен удар на СДС. Нито ДСБ, нито СДС станаха големи партии, Теренът в дясното се разчисти. Със създаването на ДСБ беше унищожена българската десница, тя агонизираше десетина години. За съжаление нейният край сякаш вече е предизвестен", смята Стоянов.

Според него фактът, че българите обичат да хулят държавата си, е голяма глупост.

"Простият въпрос е като имате толкова великолепен народ, защо не си направите великолепна държава? По възрожденски трябва да се работи с българския народ. В основата на нашия възход като нация след Освобождението бяха училището, което възпитава възрожденски добродтетели, църквата. Ние днес имаме църкви, но имаме ли вяра", коментира Стоянов.

И обобщи, че вярва в едно ново българско възраждане.