"Пет години са ме разследвали, разпитали са стотици свидетели. Прокуратурата казва, че няма никакви доказателства, че съм виновен. И сега, на базата на същите доказателства, се оказва, че има съмнения и щели отново да разпитват същите свидетели.“  Това заяви по БНТ лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, срещу когото днес специализираното звено "Антикорупция" на СГП повдигна обвинение. 

Той се разследва за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. е заплашил 7 собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София с увреждане на имущество. 

Целта на Марешки е била да принуди аптекарите да прехвърлят на негови фирми дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества или да прекратят дейността си, твърдят от държавното обвинение.

В определени случаи е искал да ги задължи да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад, обясниха още от прокуратурата. 

„Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си“, пише в съобщението.

 

 

„Разиграват театри пред хората, за да се опитат да направят мен и нашата парламентарна група послушни пуделчета, каквито има и в този парламент. Най-лошото е, че по този начин те възпитават всички следващи, че, ако си послушен, играеш в играта, крадеш от пътища, от НДК, саниране, тогава нямаш никакви проблеми с никого. Обаче ако си непослушен, ставаш неудобен“, каза Марешки днес.

Лидерът на "Воля" сподели, че усеща все повече напрежение сред хората и в парламента и все повече намирисва на предсрочни избори.

"Много остро ще поставим въпроса на правителството през септември. Или правителството започва активна работа, или свършва този цирк", категоричен бе той.

Пред БНР той стигна още по-далеч и нарече случващото се с него политическа репресия. А в кулоарите на парламента каза:

"Няма нужда с такива измислени обвинения да ни правят послушни, с това няма да им се получи."

И добави, че му било поставено условие да прекрати бизнеса си с горива. Кой? "Хора, които мародерстват в този бизнес." И макар да отказа да назове "мародерите", попита после възмутен защо сме забравили въпроса "Кой?" във връзка с КТБ. И призна, че вероятно делото ще се гледа 4-5 години - тоест дори след края на мандата.

Утре се очаква обвинения за същото да бъдат повдигнати на другите двама депутати от "Воля" - Христов и Таскова, които според прокуратурата са го подпомагали да притиска представители на бизнеса с лекарства.

В момента Марешки е с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

В края юни 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане имунитета на зам.-председателя на Народното събрание, а Марешки сам даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него.