Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун, където проведе срещи с премиера на Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.
По време на разговорите са обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничеството, добросъседството и европейски въпроси.

 

Вчера премиерът бе на среща на върха в Триест, на която се обсъждаше подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз, което ще бъде един от приоритетите на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС.

Борисов бе посрещнат от гръцкия му колега Ципрас, като за разговор между двамата бе избрана зала с изглед към морето.

 

До две седмици се очаква подписването на меморандум за развитието на мултимодален коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, съобщи в Солун транспортният министър Ивайло Московски.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление от България и Гърция на коридора.

 

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Миналата седмица Московски се договори за подписването на меморандума с гръцкия си колега Христос Спирдзис и има зелена светлина от ЕК. 

Става въпрос за железопътна и пристанищна свързаност на гръцките пристанища Солун, Кавала и Александропулис през Свиленград с Бургас, Варна и Русе.

„Проектът е изключително мащабен и разчитаме към него да прояви интерес и Европейска инвестиционна банка. Част от него вероятно ще може да се финансира по кохезионни фондове и грантови схеми, както и по плана Юнкер“, изтъкна Московски.

Ще се създаде проектна компания на пропорционален принцип. Все още не е ясно каква инвестиция ще е необходима, но срокът за изпълнение е между 5 и 7 години.