Руското министерство на здравеопазването обсъжда забрана за продажба на алкохол в почивните дни. Според учените тази мярка ще помогне в борбата с алкохолизма в страната, пише Медпортал.

Според експертите от Държавния научно-изследователски център за профилактична медицина към здравното министерство предприетите в тази посока мерки са недостатъчни, тъй като местните власти имат право да ограничават местата и времето за продажба на алкохол, но досега не е известно такава забрана да е въвеждана за повече от денонощие.

Напомняме, че в момента вече съществува забрана за продажба на спиртни напитки от 23 часа вечерта до 8 часа сутринта всеки ден. Освен това регионите имат пълномощия за ограничения по място, условия и време за продажба на дребно на алкохолна продукция, в това число и пълна забрана. Те произтичат от Закона за държавно регулиране на производството и оборота на етилов спирт.

По-добро или по-лошо?

Съгласно този закон местните власти могат да съкратят времето за продажба на алкохол или да я забранят напълно в празнични дни – например в деня след последния училищен звънец или в Деня на победата. Най-сериозните ограничения в продажбите на алкохол на дребно в Русия действат в Чукотския автономен окръг. В няколко села от този регион е невъзможно да се купи спиртна напитка между един и шест дни в седмицата.

Някои експерти обаче смятат, че забраната за продажба в празнични дни ще активизира нелегалната търговия и контрабандната продукция, което може да влоши проблема, а не да го реши.

Председателят на Руската асоциация за търговия на дребно Андрей Карпов твърди, че през почивните дни се пие повече, отколкото в работните, но едва ли някой ще тръгне да се запасява с алкохол предварително. Затова според него подобна инициатива ще създаде предпоставки за продажба на нелегален алкохол.

През май тази година Министерството на търговията предложи да бъдат смекчени изисквания към продавачите на алкохол. В предложението се твърди, че именно ограниченият достъп до спиртни напитки стимулира ръста на сивия пазар и употребата на заместители.

Ведомството предлага да се свали цената на акциза на водката и да се разширят каналите за продажба, като такава бъде разрешена на бензиностанциите, в санаториумите, пазарите, стадионите и спортните зали. Т.е. предложението е точно обратното на онова, което готви здравното министерство.

За съжаление уроците на историята остават ненаучени от руските чиновници. Страната вече не веднъж е провеждала антиалкохолни кампании.

Малко история

Първата антиалкохолна кампания в Русия е започната от цар Алексей Михайлович от 15 март 1647 г. В самото начало на Първата световна война Николай II решава да проведе реформа, близка до сърцето му – забрана за продажбата на спиртни напитки. В началото е въведена забрана, свързана с мобилизацията, а по-късно – на 22 август 1914 г. било обявено, че тя ще важи по времето на цялата война не само за водката, но и за виното и бирата.

В Съветския съюз опити за борба с пиянството са предприемани многократно.

Първата антиалкохолна кампания е „наследство“ на болшевиките от Царското правителство. Още с идването си на власт Петроградският революционен военен съвет издава указ от 8 ноември 1917 г., който гласи, че „до второ нареждане се забранява производството на алкохол и всякакви алкохолни напитки“.

Вторият опит за атака на спиртните продукти е реализиран през 1958 г., когато е прието постановление на ЦК на КПСС и съветското правителство „за засилване на борбата с пиянството и въвеждането на ред в търговията с твърди спиртни напитки“.

Третият опит е ознаменуван с обнародването на 16 май 1972 г. на постановение №361 „за мерките за засилване на борбата срещу пиянството и алкохолизма“. И накрая, четвъртият опит, е т.нар. сух режим на Горбачов. Става въпрос за ред законодателни актове на ЦК на КПСС, стартирали през май 1985 г. срещу пиянството и частното производство на алкохол.

За необходимостта от поредната антиалкохолна кампания пръв заговаря генералният секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов. По думите на съветския лидер, заради упадъка на морално-нравствените ценности на пристрастените към алкохола граждани се забавя ръстът на националната икономика.

Към края на 70-те години употребата на спиртни напитки в СССР достига рекордни нива в историята на страната. Пиенето на алкохол, което не е превишавало пет литра на човек годишно нито в Руската империя, нито в епохата на Сталин, към 1984 г. достига до 10,5 литра легални напитки, а заедно с количеството произведени нелегално, вероятно е превишавало 14 литра. Такова ниво на потребление се равнява на 90-110 бутилки водка за година на всеки възрастен мъж. 1/3 от алкохола, който се пие по това време в Русия се пада на водката, а другите - на заместители, вино и бира.

Последствия от сухия режим

Днес се смята за общопризнат факт, че т.нар. сух режим е провокирал възникването на множество явления, оказали отрицателно въздействие върху здравето на нацията и икономиката на страната. Последствията от него във времената на СССР се изразяват в загубата на елитни сортове грозде, след масовите изкоренявания на лозите, скок в употребата на наркотици, вълна от отравяния от нелегален алкохол и заместители на спиртните напитки, активизиране на сенчестия бизнес за производство на ментета и др.

И малко изкуство

Една от мерките на „сухия режим“ е, че магазините имат право да продават алкохол само между 14 и 19 часа. А най-евтината бутилка водка, т.нар. Андроповка поскъпва три пъти до 9,10 рубли. В резултат избуява народното творчество, чийто най-ярък пример е следното стихотворение:

В шесть утра поёт петух,
в восемь - Пугачёва.
Магазин закрыт до двух,
ключ - у Горбачёва.
 
На недельку, до второго
закопаем Горбачёва.
Откопаем Брежнева -
будем пить по-прежнему.
 
Спасибо партии родной
и Горбачёву лично!
Мой трезвый муж пришёл домой
и вылюбил отлично!
 
Спасибо партии родной,
что нету водки в выходной!
Но ты не плачь, моя Маруся, -
одеколона я напьюся!*

-----

* Превод на стиховете Клуб Z

Сутрин в шест петелът пее,
в осем - Пугачова.
Ресторантът е заключен,
ключът в Горбачов е.
 
Я за месец, я за два -
ще го пратим в гроба
И ще откопаем Брежнев -
пак половинка в джоба.
 
Благодарна съм им силно, всичко е отлично -
и на партията мила, и на Миша лично.
Трезвен мъж в леглото чака,
справя се прилично.
 
Ех, на партията родна длъжен съм докрай
в празниците няма водка, мила, не скучай.
 Не плачи, Маруся моя, стискаме докрая
и в парфюма мъжки алкохол ухае...