ГЕРБ, БСП, "Воля" и "Обединени патриоти" са се съгласили да не се приемат веднага промени, с които всеки гражданин или фирма от ЕС да може да купува земеделска земя в България. С такъв консенсус се похвали лидерката на БСП Корнелия Нинова в парламента днес.

"Вчера ви обещах, че ще поискам разговори с представителите на другите парламентарни партии, с лидерите по темата свободна продажба на българска земеделска земя и готвените промени в законопроекта на правителството. Направих го. Поставих въпроса да надмогнем партийните си различия и да потърсим обединение по тема, която смятам, че е от национален интерес", каза тя.

И добави, че още в рамките на 2 месеца ще се ангажират българските евродепутати да поискат в ЕК и Брюксел разговори, на които да представят аргументи за възможните законови ограничения за продажба на българска земя.

В момента българският закон изисква 5 години престой на чужди фирми или лица, преди да могат да купуват земеделска земя у нас. Това обаче нарушава европейските директиви и още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще предизвика процедура по нарушение. През 2015 г такава процедура бе започната. Тя изтича септември месец, след което ни очаква глоба.

През миналата седмица Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане законопроект, който премахва условията за гражданите на Евросъюза. БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" обаче очаквано възразиха. 

"Обединихме се около това да направим извънредно заседание на земеделската комисия с участието на министъра на земеделието, с експерти, като темата също е възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя“, заяви лидерът на БСП.

Единствено ДПС са против това решение. Депутатът от Движението Бюрхан Абазов коментира така:

"Позицията ни е такава, каквато е в договора за функциониране на ЕС. Бидейки страна членка на ЕС, още през 2007 година сме се съгласили на основни принципи, за разлика от колегите от БСП не говоря нито емоционално, нито с прилагателни“, каза той. "Когато сме ставали членове на ЕС, сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали, така че това е основно правило и няма как да избягаме от това. Има 5 държави, срещу които върви наказателна процедура в момента и като нас са въвели ограничителни режими под различни форми. Ако при нас формата за ограничаване е уседналост, в другите страни има други форми на ограничение, например професионален ценз или да имаш задължително земеделско стопанство."