Туристическият бранш в Гърция процъфтява. През тази година се очакват 30 милиона туристи, повече откогато и да било преди. Погледнато статистически през 2017 г. на всеки грък се падат по трима почиващи, пише сп. “Шпигел” в репортаж от южната ни съседка.

Изданието цитирира премиера Алексис Ципрас:

“Всяка години чупим нови рекорди.”

Ентусиазмът му не е случаен. Очаква се през тази година Гърция да спечели от чужди туристи 14 милиарда евро.

Цената обаче заплащат мнозина от над 340 000 заети в бранша. Работният ден е дълъг, заплатите ниски. Много гърци работят нелегално, нямат трудови застраховки и бързо могат да бъдат уволнявани.

“Рекордите и печалбите се дължат на преуморени, експлоатирани служители, мнозина от които припадат от изтощение”, казва Кирякос Цаузис, шеф на синдиката на заетите в туризма в Северна Гърция.

Профсъюзите на заетите в туризма и гастрономията обявиха за четвъртък повсеместна стачка, за да се привлече вниманието върху сегашното положение в бранша. Условията на труд непрестанно се влошават и повече не може да се мълчи и чака, смятат синдикатите. Това е първата подобна стачка от 2012 г.

Да се даде публичност на сегашното положение обаче е проблем за много от заетите, пише “Шпигел”. Тези хора се боят, че могат да загубят работата си. За това свидетелствал и фактът, че нито един от 12-те запитани от представител на изданието не бил готов да застане с името си. Само казвали, че трябва да хранят семейства.

Различни форми на експлоатация

Несигурност и претоварване. Келнерка в хотелски ресторант на Халкидики, любимо място за отдих, работи от началото на летния сезон 7 дни в седмицата по 12 часа на ден. Както много нейни колеги и тя е сезонна работничка. В края на септември отново ще е на улицата. Остатъка от годината ще трябва да се справя с пари за безработица, които се изплащат 3 месеца и със спестеното през лятото от месечно възнаграждение в размер на 700 евро.

Стагнация при надниците. Назначените на трудов договор имат по-голяма сигурност. Но и те се оплакват от ниски заплати и лоши условия на труд. През 2012 г. надниците са били намалени с 12 на сто. От тогава стагнират, въпреки че печалбите в бранша растат. Според синдикатите едва 1 на сто от гръцките хотели се придържат към тарифни договори. Останалите ги заобикалят с редица трикове. За да не изплащат минимална заплата от 586 евро месечно, много хотелиери наемат практиканти, на които плащат по 187 евро на месец.

Има и вратичка в закона. Работодателите имат право да изплащат на служители под 25-години по-малко от минималната заплата – вместо 586 евро 511 евро. Целта е да се пребори младежката безработица, която в момента е 46,6 на сто, но на практика тези хора се експлоатират. Според синдикатите това са 30 на сто от заетите в туристическия бранш.

Друг трик е чрез агенции, примерно в Кипър, да се набира работна сила от Русия или Източна Европа. Тези хора се трудят на пълен работен ден, живеят по 10 души в една стая, а месечно заработват 300, максимум 400 евро.

Забавяне изплащането на възнаграждения. Дори печеливши хотели извличат капитал от трудното положение на много от заетите, като забавят изплащането на заплатите, понякога дори с месеци. Рядко има оплаквания от страх от уволнение. Според профсъюзите хотелиерите първо се разплащали с доставчици, плащали данъци и социални отчисления, едва след това идвал редът на сътрудниците.

“Посланието е ясно: бъди радостен, че изобщо имаш работа. Което ще рече: “Затварай си устата или ще назначим друг на твоето място”, споделя за “Шпигел” работещ в хотел в Солун.

Пожелали анонимност, някои от заетите споделили за списанието при какви ужасни условия работят. Непоносима жега в кухните, липса на подходящо работно облекло, хлъзгави подове и никакви мерки за сигурност и охрана на труда. Така се стигало до трудови злополуки. За периода от 2009 до 2016 г. те нараснали с 580 на сто.

“Известните прекрасни места за почивка на туристи за заетите са кошмар”, казва синдикалистът Прунцос.

По данни на профсъюзите обаче имало и хотелиери, които съблюдавали всички права на сътрудниците си. Но тава било предимно при луксозните хотели в центъра на Атина и Солун. Но 5-звездните хотели са едва 5 на сто от 10 000 хотела в Гърция, а легловата база под 17 на сто, посочва “Шпигел”.