830 000 евро глоба от Европейския съюз за нарушаване на договора ни за членство не е нищо за България, смята депутатът от "Обединените патриоти" Юлиан Ангелов. Той коментира в ефира на бТВ позицията на патриотите, според които не трябва да се премахват ограниченията за продаване на земеделска земя на чужденци, разбирай европейци, у нас.

"Това е смешна сума", отбеляза той.

Ограниченията обаче нарушават основните правила в Европейския съюз и Еврокомисията е отправила последно предупреждение към България преди да даде държавата под съд. А ако страната ни бъде осъдена, според министъра на земеделието Румен Порожанов това ще означава глоба от около 830 000 евро еднократно и по 660 евро всеки ден, в който продължаваме да нарушаваме договора ни за членство. Водещата Цветанка Ризова обаче пропусна да поясни този детайл. За една година това биха били допълнителни над 240 000 евро.

Според Ангелов обаче правото на всички европейски граждани да купуват земя в ЕС създавало опасност за страната ни.

"С тази земя те ще могат да насаждат на местното население по какъв начин да гласуват на изборите. Искаме да няма възможност чужди интереси да влияят в България чрез закупуването на земи", заяви той. "Аз не вярвам, че има нормален човек от българския парламент, който да е за това. Те знаят каква заплаха грози България, ако някой злоупотреби с купуването на български земи."

Според него имало друг приоритет - да се изравнят субсидиите на земеделските производители в България и Западна Европа.

"Сега се взимат 5 пъти по-ниски субсидии отколкото в Холандия. Това е по-важното, което трябва да направим. Тогава те самите (явно се има предвид българите - б.р.) ще купуват българската земя."

По-късно в ефира на БНТ темата коментира и друг депутат от "Обединените патриоти" - Искрен Веселинов. Според него е относително какви ще са европейските граждани, които ще си купят земя у нас.

"Европейски граждани е много относително. Европейски гражданин е и Хасан Хасанов, който е и турски гражданин и в същото време гласува за Ердоган." 

И също заяви, че 1 милион глоба не е нищо за България. Водещата отново пропусна да му спомене налаганата лихва ежедневно след това. А по негово мнение ограничението, което съществува сега - 5 години уседналост, преди да може гражданин на ЕС да си купи земя, може да се обсъжда, само ако се замени с по-строга рестрикция.

"Това е предпоставка за намеса на тази държава във вътрешните дела на България", повтори той тезата на Ангелов.

Според Веселинов европейците са явно от друга култура и нравственост от българите:

"Земята предполага уседналост на хора, които са чужди на нашата култура, нравственост“