Цените на жилищата в столицата надминаха границата от 1000 евро на кв. м. Данните са за второто тримесечие на 2017 г., съобщиха от Bulgarian Properties.

За периода април-юни тази година средната цена е 1060 евро на квадрат. Достигнатите нива са същите като тези от края на 2007 година. За разлика от тогава обаче, експертите посочват, че високите стойности са оправдани. И независимо, че се очаква забавяне в скоростта на растежа, според специалистите няма основания да се смята, че тенденцията ще се обърне.

"През последните четири години банковото кредитиране нараства с по около 20% годишно, а то е основният фактор, който влияае върху цените на имотите. През тази година ръстът в кредитирането дори се ускорява при продължаващ спад на лихвените проценти по кредитите, които вече са под 4%. Това показва, че не можем да очакваме ценовият тренд да се обърне скоро", поясни изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. 

Стойкова допълни, че в контраст с балонната ситуация отпреди 10 години, възходящият цикъл сега е обусловен от благоприятния пазарен климат, породен от намаляващата безработица, растежа на БВП, както и изключително ниските лихви по депозитите и кредитите. 

В допълнение, високата доходност от отдаването на имоти под наем, която достига до 5-6% също подбужда инвеститорския интерес в жилищната сфера, който, от своя страна, движи цените нагоре.

Пиковите стойности от втората половина на 2008 година обаче не са достигнати все още. Тогава средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв. м. 

Според бизнеса от всички сключени сделки около 65% са в новото строителство, като средната площ на закупуваните апартаменти е 86 кв. метра.

Що се отнася до пазарната картина по квартали, любопитство предизвиква нарастването на интереса към Надежда и Връбница. Сред най-значимите причини за това се считат наличието на метро, както и реновираният Северен парк. На върха на ценовия спектър остават център, Лозенец и Изток, където цените се движат между 1500 и 2000 евро за квадрат. В същото време, най-много сделки, логично, се сключват в Люлин и Младост. 

Общата оценка за бъдещето на имотния пазар в столицата е позитивен, като се очаква стабилен растеж, основан на добър и сигурен бизнес климат. Експертите отново посочват, че опасенията за балон са излишни.