"В България е необходим широк обществен дебат за дългосрочните последици от либерализирането на продажбата на земеделски земи и придобиването им от чужди граждани, включително извън Европейския съюз."

Мнението е на държавния глава Румен Радев, който е провел среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова по темата с опасността Европейската комисия да даде страната ни на съд заради ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци, в това число и граждани на ЕС. Ако се стигне до санкции, те биха били глоба от 830 000 евро еднократно и по 660 евро за всеки ден, в който законодателството не е приведено в съответствие с европейските правила. 

Преди ден Корнелия Нинова обяви, че е постигнато съгласие законопроектът, предложен от управляващите за отмяна на органиченията с цел избягване на санкции, да бъде отложен и да не се допуска продажбата на земя на чужденци. Единствено ДПС са на обратното мнение. Днес от ГЕРБ признаха, че поправките няма да бъдат разглеждани.

Срещата между Радев и Нинова е проведена по инициатива на лидерката на социалистите. На нея  било подчертано, че страната ни трябва да проучи опита на другите държави членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 „В България се предлага въвеждането на най-либералния режим в тази насока. Необходимо е този дебат да се води и в рамките на Европейския съюз“, заяви на срещата Корнелия Нинова.  

Тя е запознала президента с позицията си за провежданата реформа в българската правосъдна система, както и за предложения нов антикорупционен закон. Според лидера на БСП предлаганите законодателни промени не отговарят на обществения интерес и не гарантират ефективно противодействие на корупцията.