Четирима кандидати са заявили интерес към продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория”, съобщиха синдиците на КТБ днес.

Това са Инвестбанк, Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ), българското дружество "Вабо Интернал" и група инвеститори, действащи съгласувано -  Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs и Green Financе.

Това е четвъртият опит за продажба на финансовата институция.

Първите двама кандидати - Инвестбанк и БАКБ, участваха и в предишния търг, който се провали. Тогава офертите им се оказаха по-слаби от тази на "Търговска банка Д". Впоследствие и тя бе отхвърлена като кандидат от БНБ, защото плановете й не предвиждаха да погълне "Виктория", а да я развива като самостоятелна кредитна институция.

Нов участник е австрийската група,  съставена от три инвестиционни дружества, които се занимават с портфейлни инвестиции. 

В надпреварата се включва и "Вабо Интернал". Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е създадена преди седмица. Акционери са две еднолични дружества с ограничена отговорност - "Вабо 2012" и "Нове Интернал", които са собственост на бизнесмена Васил Божков. 

"Предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, включително съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българска народна банка", посочват синдиците.

Към  края на май 2017 г. загубата на "Виктория" е 1.6 млн. лв. Има оперативни приходи за 1.17 млн. лв, 31.4 млн. лв. по сметка в БНБ и 6 млн. лв. привлечени средства от клиенти.