Полският президент Анджей Дуда одобри приетия от Сейма закон, който дава правомощия на министъра на правосъдието да назначава и уволнява председателите на съдилищата, предаде Ройтерс. Законът е един от трите, които предизвикаха масови протести в Полша. Според гражданите законите, предложени от управляващите, поставят съдебната система под политическа зависимост.

Одобреният от президента закон ще позволява на министъра на правосъдието да назначава и уволнява председателите на обикновените съдилища. Според управляващите тази мярка е необходима, за да бъде съдебната система отговорна пред гражданите. Критиците обаче изтъкват, че това ще копрометира независимостта на съдиите, които ще бъдат назначавани от избран от управляващата партия министър.

Вчера Анджей Дуда наложи вето върху другите два закона за реформи в съдебната система, приети от управляващата партия "Право и справедливост", от която е издигнат и самият той.

Според единия от тях върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". 

Другият блокиран от Дуда законопроект поставя под контрола на парламентарното мнозинство и Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.

Очаква се Дуда да представи свои предложения за промяна на законопроектите, върху които наложи вето. От депутатите се очаква да направят същото. На теория те могат да преодолеят президенсткото вето, но за това са нужни 60% от гласовете в парламента. Управляващата партия "Право и справедливост" има крехко мнозинство и не може да преодолее ветото без подкрепата на друга парламентарно представена формация.

Полша е заплашена от най-тежката санкция в ЕС - ограничаване на членските права, заради спорните реформи.

 
Хиляди поляци протестират срещу опитите на властта в страната да ограничат независимостта на съдебната власт, а в понеделник вечерта едно от исканията им бе именно президентът Дуда да наложи вето и върху третия законопроект. това обаче не се случва.