Група от водещи евродепутати днес оцениха като недостатъчен напредъка, който ЕС и Великобритания постигнаха през миналата седмица във втория кръг от преговорите за излизане на Обединеното кралство от Съюза. В декларация те припомниха позицията си, че страните могат да обсъждат бъдещите си отношения само при условие, че постигнат "достатъчен напредък" по трите главни въпроса на раздялата - правата на гражданите, британските финансови задължения към Съюза и граничния режим между Ирландия и Северна Ирландия.

“Ако искаме преговорите да успеят в ограниченото време, което имаме, трябва да бъде постигнат напредък по по-подробно съдържание по-скоро, отколкото по-късно", пише в декларацията, подписана от главния представител на парламента по преговорите за "Брекзит", Ги Верхофстадт (Белгия, лидер на групата на либералите в парламента) и от още петима водещи представители на другите политически групи.

За да влезе в сила евентуално бъдещо споразумение за раздяла между ЕС и Британия, то ще трябва да получи благословията и на Европейския парламент. Документът подчертава, че "достатъчният" напредък тябва да бъде постигнат по трите цитирани въпроса, а не по отделни от тях, за да бъде признат.

Що се отнася до правата на гражданите, декларацията прецизира, че парламентът ще следи с особено внимание правата на събиране на семействата, на здравеопазване, на участие в местни избори, на преносимост на социални права, на временно пребиваване, включително на запазването му при напускане на Обединеното кралство.

“В същото време ние се стараем да избегнем административната тежест за гражданите и искаме да се махнат от масата предложенията, които са вмешателски за неприкосновеността на гражданите - например предложените системни криминални проверки", пише още в декларацията. "Най-сетне, но не и по важност, Европейският парламент иска споразумението за оттегляне да се прилага пряко и да включва механизъм, в който Съдът на ЕС да играе пълната си роля."

Последното остава спорен въпрос поне засега. Докато привържениците на "Брекзит" не искат чужда юрисдикция на британска територия след напускането на ЕС, Съюзът настоява, че по правата на гражданите на ЕС, живеещи на Острова, компетентен трябва да остане Съдът на ЕС в Люксембург.

Останалите петима подписали декларацията са Елмар Брок (Европейска народна партия, Германия, председател на Комисията по външни работи на парламента),  Роберто Гуалтиери ("Социалисти и демократи", Италия, председател на Икономическата комисия), Филип Ламбертс (съпредседател на групата на зелените, Белгия), Габриеле Цимер (председателка на групата на Обединената европейска левица/Северната зелена лига, Германия), Данута Хюбнер (Европейска народна партия, председателка на Комисията по конституционни въпроси, Полша).