Американският министър на енергетиката Рик Пери станал жертва на руски зевзеци, които взел за украинския премиер Владимир Гройсман, предаде Ройтерс.

Това станало на 19 юли. Тогава по телефона на Пери се обадили известните телефонните шегаджии Владимир Краснов-Вован, и Алексей Столяров-Лексуса. Те са известни с това, че често се обаждат на известни хора и се представят за президент или премиер. Така те измамиха певеца Елтън Джон, който повярва, че разговаря с Владимир Путин.

Пери обсъдил в оптимистичен тон увеличаването на износа на въглища за Украйна и други енергийни въпроси. 

Разговорът продължил 22 минути. Пери, чието ведомство наблюдава и американската програма за ядрени оръжия, обсъдил с Вован и Лексуса редица въпроси, сред които санкциите срещу Русия и подпомагането на петролната и газовата промишленост в Украйна.

Министърът на енергетиката заявил, че администрацията на Доналд Тръмп е против "Северен поток-2" - руския проект за доставка на природен газ за Западна Европа. Пери допълнил, че американските технологии могат да помогнат на Украйна.

"Мисля, че даването на повече възможности на Украйна с някои от нашите технологии е в най-голям интерес на всички с изключение на руснаците, но това е добре", казал той.

Пери обсъдил с мнимия Гройсман и износа на въглища, както и Парижкото споразумение за климата.

Вован и Лексуса записали целия разговор и го публикували в интернет.

Близо месец по-рано Рик Пери приел в Министерството на енергетиката украинска делегация начело с президента Петро Порошенко.

По същото време президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ смятат да предложат на Украйна по-големи доставки на въглища, тъй като тя трудно може да си ги набави от контролираните от сепаратисти региони.

Не е ясно как ще бъдат осъществени тези доставки, отбелязва Ройтерс. Пери обаче намекнал, че министерството на търговията работи по въпроса. И дори допълнил, че въпросът е от компетенцията на ресорния министър Уилбър Рос.

Шейлин Хайнс - говорителката на Министерството на енергетиката, потвърди за състоялия се разговор.