Руски военновъздушни сили остават в авиобазата Хмеймим в Латакия още поне 49 години. Това са договорили режимът на Башар Асад в Дамаск и руският държавен глава Владимир Путин. Авиобазата се използва от руските въздушни сили от началото на интервенцията в Сирия през 2015 г.

Договорът е ратифициран в от двете камари на руския парламент, а законът за влизането му в сила е подписан от Путин, съобщава Ройтерс.

Споразумението ще се удължава автоматично за срок от 25 години, освен ако държавите не са уведомили за намерението си да го прекратят поне година преди изтичането на срока.

Според предишно споразумение от август 2015 г. руските военни в Сирия не подлежат на проверки и имат право да внасят оръжия, боеприпаси и материали, без да плащат мита и такси. На военните и семействата им се гарантира имунитет по аналогия с дипломатическия персонал на чуждестранните мисии в страната.

Преди месец Башар Асад посети за пръв път база Хмеймим, която Русия използва при въздушните атаки срещу опозицията. През септември 2015 г. Москва се намеси в гражданската война в Сирия на страната на режима в Дамаск. Въздушните удари срещу бунтовнически сили са ключови за оцеляването на режима на Асад, който е подкрепян също от Иран и някои шиитски групировки като "Хизбула".

Преди седмица стана ясно, че САЩ прекратяват въоръжаването и обучението на бунтовнически групи, които се сражават със силите на Асад. Според държавни служители целта на решението е да се подобрят отношенията с Русия.

С прекратяването на програмата на ЦРУ за подкрепа на умерени бунтовнически групировки, действията на САЩ в Сирия се ограничават до въздушни атаки срещу терористичната организация Ислямска държава и подкрепата за кюрдските бунтовници, които се сражават с джихадистите на терен. Русия обаче продължава да укрепва позициите си в Сирия.

На срещата си на форума на Г-20 в Хамбург в началото на месеца Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп се споразумяха за прекратяване на огъня в югозападна Сирия.