Британската Служба за сериозни измами разследва "Бритиш Американ Табако" (БАТ) по подозрения за корупция, съобщи Ройтерс. Предполага се, че компанията е подкупвала държавни служители, политици и частни фирми, за да не бъдат въведени регулации на пазара в поне осем източноафрикански страни.

"Бритиш Американ Табако" произвежда марките цигари Dunhill и Rothmans, а от май 2017 г. е собственик на най-популярните марки на „Булгартабак холдинг“ - Victory, Eva Slim и GD, както и дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

Компанията публикува изявление на сайта си:

"Както преди обявихме, разследваме чрез външни правни съветници твърденията за нарушения. Работим със Службата за сериозни измами и сме информирани за официалното разследване. БАТ възнамерява да сътрудничи в това разследване."

Служба за сериозни измами на Великобритания потвърди, че "разследва подозрения в корупция при осъществяването на дейността на БАТ, дъщерни дружества и свързани лица".

Компанията е оказвала натиск върху правителствата на поне осем страни в Африка. Целта е била да се отменят или забавят регулациите, прилагани в повечето западни страни, върху разпространението на цигари в африканските държави.

"Бритиш Американ Табако" съди правителствата на Кения и Уганда, за да блокира мерките, които те вземат, за да намалят щетите от тютюнопушенето, разкрива британският вестник "Гардиън" през юли. Според Би Би Си пък компанията е предлагала подкупи на депутати и служители на конкурентни компании в Източна Азия.

"Гардиън" разкрива писма на тютюневи компании, включително "Бритиш Американ Табако", изпратени до правителствата на Уганда, Намибия, Того, Габон, Демократична република Конго, Етиопия и Буркина Фасо, които разкриват тактиките за натиск върху страните - обвинения на правителствата в нарушение на собствените им закони и международни търговски споразумения и заплахи за икономически трудности.

Професор Питър Одхиамбо, сърдечен хирург и ръководител на Борда за контрол на тютюна в Кения, коментира:

"Бритиш Американ Табако" направи всичко възможно, за да блокират дейността ни."

Въпреки че тютюнопушенето намалява в световен мащаб, а контролът в повечето богати страни е затегнат, близо 7 милиона души умират заради цигарите всяка година, твърди Световната здравна организация, а африканският пазар е примамлив за тютюневите компании. "Бритиш Американ Табако" също се надява да укрепи пазарите си в Африка, чието население нараства бързо.

"Бритиш Американ Табако“ купи най-популярните марки цигари на "Булгартабак холдинг" през май тази година. Свързваният с Делян Пеевски тютюнев холдинг продаде марките Victory, Eva Slim и GD, както и дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

“Бритиш Американ Табако“ беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак", но се отказа през лятото на 2011 година.