Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е разследван за измами, конфликт на интереси и приемане на подкупи, предаде Ройтерс. Ако бъде доказана вината му, срещу него може да бъдат повдигнати обвинения.

Нетаняху е разследван по две дела, известни като "Дело 1000" и "Дело 2000".

В първия случай става дума за скъпи подаръци, които Нетаняху и семейството му са получавали от двама бизнесмени в замяна на услуги. Вторият пък е свързан със сделка между собственика на най-многотиражния вестник в Израел за повече отразяване на събитията, в които премиерът участва, и по-благосклонно отношение в замяна на защита от конкуренцията на безплатен вестник, близък до правителството.

Израелските власти разследват също споразумение за купуване на германски подводници на стойност 2 милиарда долара. Линчният адвокат на Нетаняху представлява местния агент на германския производител и е в очевиден конфликт на интереси. Премиерът обаче не е разследван по този случай. Той заяви, че напълно подкрепя адвоката си.

Върху Нетаняху вече има политически натиск да се оттегли от поста си, който заема от 11 години. Според израелските закони обаче премиерът може да остане на поста си дори срещу него да бъдат повдигнати официални обвинения.

Министър-председателят отрича да е замесен в престъпленията. Говорителят му каза в изявление, че той е обект на "лов на вещици, целящ да свали правителството".

"Отхвърляме всички неоснователни твърдения срещу премиера. Води се кампания за сваляне на правителството, но тя ще се провали по простата причина, че нищо не се е случило."

Членове на партията на Нетаняху остро критикуваха предложенията на опозицията премиерът да се оттегли от поста си:

"Премиерът не трябва да подава оставка, той трябва да докаже невинността си", каза председателят на управляващата коалиция Давид Битан.