Цените на 9 продукта са по-високи у нас в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Това показа второто проучване на Българската агенция по безопасност на храните за т.нар. двоен стандарт при храните на българския и на западноевропейските пазари. 

Изследвани са 31 идентични продукта от четирите страни. 

След елиминиране на разликите от ДДС става ясно, че нетната стойност на 9 продукта в България е по-висока. 

Най-голяма е разликата при макаронените изделия от твърда пшеница – 50%. 

Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрираното доматено пюре и кетчупът. 

По-скъпи у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“. 

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. 

Останалите 17 храни са по-евтини в България, като разликите варират от 9 до 74%.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао за разлика от аналога му на западноевропейските пазари.

При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и цените на храните, но без лабораторно изследване.