Пентагонът обсъжда план, който да позволи на американската армия да нанася въздушни удари срещу "Даеш" на Филипините, съобщи телевизия Ен Би Си, като цитира два източника от отбранителното ведомство.

Военните могат да получат разрешението за атаки като част от колективна самоотбрана. Ударите вероятно ще бъдат извършвани от дронове.

"Даеш" е смятана за заплаха за съседните на Филипините държави в региона. Нейната база в Югоизточна Азия е на южните острови на най-голямата християнска държава на континента. Наземната офанзива срещу джихадистите ще продължава да се води единствено от филипинската армия.

 

 

Американската армия споделя от години насам разузнавателни данни с Манила, заяви говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис. Той окачестви Филипините като "стабилна държава".

"Имаме последователно присъствие на антитерористични сили там от 50 години", изтъкна Дейвис.

В действителност САЩ имат малобройно военно присъствие на Филипините. Това е подразделението за съвместни специални операции "Тризъбец".

Същевременно вчера в Манила бе американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Той обяви, че САЩ помагат на Филипините с разузнаване в борбата срещу "Даеш". Сред тях са предоставени наскоро два самолета "Чесна" и два дрона, с помощта на които да бъде събрана повече информация и с нейна помощ да бъдат водени битки.

"Не виждам никакъв конфликт между нашата помощ и ситуацията на Филипините, както и нашето безпокойство за човешките права относно провеждането на операциите срещу наркотрафика", каза Тилърсън.

"Амнести интернешънъл" и "Хюмън райтс уоч" обвиняват филипинския президент Родриго Дутерте в над 1400 убийства по времето, когато е бил кмет на град Давао. Според ООН тогава той не е правил нищо, за да спре екзекуциите.

Дутерте отрича да е свързан с убийствата, но ги подкрепя. Той обаче твърди, че лично е убил няколко заподозрени престъпници. Но говорителят му окачестви това изказване като преувеличено.

Филипинският лидер на няколко пъти се изказа срещу САЩ. Той нарече президента Барак Обама "кучи син" и му каза "да върви по дяволите". А през есента на 2016 г. обяви, че Филипините се разделят със САЩ и се преориентират към Китай.