САЩ смятат, че няколко американски дипломати в посолството в Куба са били подложени на "акустична атака" със звуково устройство, предаде Си Ен Ен.

В резултат има най-малко двама пострадали толкова сериозно, че били принудени да се върнат в САЩ за лечение, съобщи пред телевизията представител на Държавния департамент. Те дори може да са загубили частично слуха си, и то завинаги.

Пострадалите дипломати не са се намирали на едно и също място и проблемите с тях не са се случили по едно и също време. От края на 2016 г. обаче те получили редица психични симптоми, напомнящи на мозъчно сътресение.

От Държавния департамент повдигали в продължение на няколко месеца въпроса пред правителството в Хавана. САЩ пратили в Куба медицински екип, но той не могъл да установи какво точно се е случило.

"Може да е нещо твърде сериозно - заяви представител на дипломатическото ведомство пред Си Ен Ен. - Работим с кубинците, за да се опитаме да открием какво се случва. Те настояват, че не знаят, но това е много тревожно и неприятно."

С въпроса се е захванало и ФБР.

"Много странна работа", заявил представител на Бюрото.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Ноърт заяви вчера, че "някои американски правителствени служители", заемащи официални длъжности в посолството в Куба, са съобщили за инциденти, причиняващи "психични симптоми". Тя обаче не можа да даде подробности за вида или причините за инцидентите.

"Тъй като има редица симптоми, може да има и редица източници - каза американски представител. - Затова тук много внимаваме какво говорим. Има много неща, които все още не знаем."

В продължение на години американски дипломати в Хавана се оплакваха, че са подложени на тормоз от кубински представители и че често някой прониква в домовете и колите им. Това обаче спряло след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 2015 г.

Някои от тези, които пострадали напоследък, предпочели да се завърнат в САЩ, каза Хедър Ноърт. В резултат САЩ изгонили през май двама дипломати от кубинското посолство във Вашингтон.

"Кубинското правителство носи отговорността и има задължението според Женевската конвенция да пази нашите дипломати. И това е част от причината да сме толкова обезпокоени", каза Ноърт.

"Усетихме, че трябва да отговорим на кубинците и да им припомним за отговорността им съгласно Виенската конвенция", допълни американски представител.

Изгонените кубински дипломати не са обявени за персона нон грата и е възможно да им бъде позволено да се завърнат в САЩ, ако проблемът бъде разрешен.

Пострадалите американци в Хавана са служители на Държавния департамент. Няма засегнати американски цивилни. Дипломатическото ведомство във Вашингтон подхожда към тези инциденти "много сериозно" и работи, за да установи причината и ефекта им.

В изявление на кубинското външно министерство от вчера се отрича категорично каквото и да било участие на Хавана в тормоза срещу американски дипломати в страната. Изгонването на кубинските дипломати е окачествено като "неоправдано и неоснователно". А Куба никога не е разрешавала територията й да бъде използвана за каквито и да било действия срещу акредитираните дипломати и техните семейства, без никакви изключения.