Иран може да се отегли от ядреното споразумение "до часове", ако САЩ наложат нови санкции, заяви президентът Хасан Рохани.

"Ако Америка иска да го поднови (налагането на санкции - б.р.), Иран ще се върне скоро - не в рамките на седмица или месец, а за часове - към условията преди началото на преговорите", каза Рохани, цитиран от Ройтерс.

През юли САЩ наложиха санкции върху шест ирански фирми заради ролята им в развитието на програмата за балистични ракети на Техеран.

Според Иран новите санкции нарушават споразумението, постигнато през 2015 г. за спиране на ядрената програма на Ислямската република в замяна на вдигане на санкциите, наложени върху нея преди това.

САЩ обявиха новите мерки срещу Иран заради балистичната му програма, която според тях нарушава ядреното споразумение, защото балистичните ракети могат да пренасят ядрени бойни глави. 

Иран отрича ракетната програма да противоречи на поетите през 2015 г. ангажименти и изтъква, че ракетите не са приспособени да пренасят ядрено оръжие. Страната е подала оплакване до комисията на шестте държави, подписали споразумението, която наблюдава прилагането му. Ако тя не реши спора, страната може да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, където САЩ е постоянен член с право на вето.

"Светът ясно вижда, че при управлението на Тръмп Америка игнорира международните споразумения и освен че подценява ядрената сделка, наруши думата си по Парижкия и Кубинския договор... САЩ не са добър партньор или надежден посредник", казва още Рохани.

През миналата седмица Тръмп заяви, че не смята, че Иран "отговаря на духа на ядрената сделка".

Сделката, договорена между Иран, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай) и Германия, предвижда инспекторите на ООН да получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти в страната. Върху Ислямската република се осъществява постоянно наблюдение и санкциите се вдигат поетапно, ако страната изпълнява договореностите.

САЩ потвърдиха през май вдигането на най-строгите санкции, наложени на Иран преди сделката от 2015 г. Според мерките, заложени в Закона за националната отбрана от 2012 г., от санкции са заплашени основните клиенти на иранските банки - нефтените компании, ако не ограничат значително количеството суров петрол, което купуват от Иран. По закон тези санкции могат да бъдат вдигани за не повече от 120 дни. Администрацията на Обама премахна санкциите в средата на януари, а Тръмп трябваше да реши дали да ги поднови, или да изложи сделката с Иран на риск.

В кандидатпрезидентската си кампания Тръмп открито критикува споразумението, което цели ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на международните санкции, наричайки го "катастрофална сделка". САЩ смятат Иран за "страна, подкрепяща тероризма". Според тях подкрепата на Техеран за сирийския президент Башар ал Асад, бунтовниците хути в Йемен и организацията "Хизбула" в Ливан е допринесла за дестабилизиране на Близкия изток.