Северна Корея е в състояние да произведе двигатели за ракети и вероятно няма нужда да разчита на техния внос, предаде Ройтерс.

Това твърдят източници от американското разузнаване.

През миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" писа, че режимът в Пхенян може да се е сдобил нелегално с двигатели, произведени вероятно в Украйна. Властите в Киев отрекоха.

Напрежението на Корейския полуостров постоянно се покачва. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заплаши да изстреля ракети по контролирания от САЩ тихоокеански остров Гуам. Там се намират бази на американските военноморски флот и ВВС. Вчера обаче Ким обяви, че отлага решението си за атака срещу Гуам.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Ноърт заяви, че отлагането не е достатъчно. Пхенян трябва да покаже желание за обявяването на полуострова за свободен от ядрено оръжие.

"Продължаваме да сме заинтересовани от намирането на път към диалог, но това зависи от него (от Ким - б.р.)", коментира и държавният секретар Рекс Тилърсън.

Американският президент Доналд Тръмп похвали в туитър Ким Чен Ун за това, че е решил да не удря Гуам.

"Ким Чен Ун от Северна Корея взе много мъдро и разумно решение. Алтернативата би била и катастрофална, и неприемлива", написа той.