Лондон не иска граничните пунктове между Обединеното кралство и Ирландия да се появят отново след напускането на Европейския съюз през 2019 г., заяви правителството в документ, който хвърля светлина върху части от стратегията му по преговорите за "Брекзит".

Великобритания заяви, че иска граница без "физическа гранична инфраструктура и гранични пунктове". Пактът за свободно придвижване, който позволява на граждани на Ирландия и Обединеното кралство да се движат свободно в другата страна, да остане в сила и след "Брекзит", иска още Лондон.

Близо 30 000 души прекосяват единствената сухоземна граница на Обединеното кралство всеки ден без митнически проверки. След "Брекзит" обаче страната ще трябва да договори отношенията си с Ирландия.

Износът на Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, към Ирландия през 2015 г. е на стойност 3.5 милиарда долара според официалните данни на британските власти. Много фирми в региона имат производства, които изискват суровини и готови продукти многократно да пресичат границата. Ако бъдат наложени мита и митнически проверки, това значително би оскъпило и забавило производството и би довело до огромни загуби. На референдума през 2016 г. 56% от жителите на Северна Ирландия гласуваха за оставане в Евросъюза. Според анализатори една от причините е именно свободното придвиждане в Ирландия.

Границата между Великобритания и Ирландия е един от приоритетите в преговорите за излизане на страната от ЕС. Брюксел настоява проблемът да бъде решен преди да се пристъпи към договаряне на отношенията на Лондон с блока след 2019 г.

Ирландското правителство заяви, че британската позиция е "навременна и полезна" и ще бъде обсъдена в подходящ момент:

"Опазването на мира е ключово и не трябва да става залог в преговорите."

След като обяви, че ще напусне и митническия съюз на ЕС, Великобритания трябва да договори търговските си отношения с него след 2019 г. В публикувания вчера документ, правителството предложи договаряне на временно митническо споразумение с ЕС след "Брекзит". Великобритания предвижда да използва този преходен период, за да договори отношенията си със страни извън ЕС.

След изтичането на временното споразумение Обединеното кралство ще трябва да договори постоянни търговски отношения с ЕС. Вариантите, предложени от Великобритания, са два - възможно най-малко допълнителни изисквания върху търговията със Съюза или съгласуване на британските митнически изисквания с тези на ЕС, така че да не се налага да има бариери.

Брюксел категорично отхвърли предложенията на Верикобритания и изтъкна, че първо трябва да бъдат договорени условията на излизането от Съюза.

По искане на Брюксел преговорите започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни. Едва когато Еврокомисията прецени, че по всички тези теми е достигнат значителен напредък, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

Великобритания може да замести Европейския съюз във финансирането на проекти за запазване на мира в Северна Ирландия, заяви днес премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Целта е да се предотврати връщането към насилие между про-британските протестанти и католиците ирландци.

До излизането на Великобритания от ЕС Северна Ирландия ще е получила над 1.5 милиарда евро по проекти, които целят подпомагане на пострадалите при продължилите десетилетия сблъсъци между католици и протестанти.