Китайски инвеститори имат интерес към строежа на магистрала "Черно море", а с тях е обсъден и проектът АЕЦ "Белене". Това стана ясно от съобщение на Министерския съвет след среща на премиера Бойко Борисов с китайска делегация в Бургас. На заседанието е бил и кметът на града Димитър Николов, както и посланикът ни в Словения Димитър Абаджиев, който преди това бе консул в Шанхай. 

„Много напредваме по магистрала "Черно море“, отбеляза премиерът след срещата, като добави, че идеята е аутобанът по възможност да се даде на концесия.

„Искахме да видят трасето и кметът да представи и своите инвестиционни проекти“, добави Борисов, като отбеляза, че интерес е проявен и към пристанищните зони. Обсъдена е и темата за инвестиции в АЕЦ „Белене“.

Любопитно е, че имената на представителите на китайската делегация не се съобщават. Хората, с които премиерът се срещна, са обявени само като "представители на бизнеса в азиатската страна"

Борисов си е пожелал и да има директни самолетни полети от Китай до Бургас. Това щяло да е много добре за региона, не само в рамките на летния туристически сезон, убеден е министър-председателят.

Борисов добави, че през август ще започне работата по обхода на Ахелой и посочи, че следващата година най-важните отсечки ще бъдат готови и ще се облекчи трафикът.