В следващия програмен период от т. нар .Норвежки финансов механизъм са предвидени над 17 млн. лв. за построяването на нов затвор. Това стана ясно днес по време на отчета на Министерството на правосъдието за предишните години на програмата BG 15, подпомагана от скандинавската държава.

"Ще бъде построен един нов затвор - най-вероятно близо до столицата, най-вероятно на територията на Затворническо общежитие "Кремиковци", каза днес, ресорният зам. министър на правосъдието Николай Проданов.

Той подчерта, че говори с условности, само защото договорите по норвежкия грант още не са подписани, но имат повод да вярват, че всичко ще се случи.

Срокът за реализация е 2 години, т.е. - оптимистичните прогнози са, че до 3-4 години затворът, който ще включва и учебен център за повишаване квалификаията на служителите, ще е факт. Новото съоръжение ще подслони около 450 човека.

Министерството на правосъдието (МП) се отчете за похарчените досега за 5 години над 10 млн. евро в присъствието на ресорните шефове и директорите на почти всички 12 затвора в България. Изпълнени са 3 основни проекта, като, разбира се, най-големият е бил за подобряване на стандартите в затворите и следствените арести чрез ремонти, за да се осигури защита на човешките права.

За 7 058 056 евро са преустроени, ремонтирани или направо променени като предназначение: чисто ново затворническо общежитие от стара сграда в с. Дебелт, Бургаско, общежитие в с. Разделна, Варненско, обновен е учебният център в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", ремонти, нови кухни, медицински стационари и пр. в Шумен, Ловеч, Сливен, Стара Загора.

Днес шефовете на местата за лишаване от свобода се разходиха именно из реновирания корпус в Стара Загора в присъстие и на и.д. шефа на ГДИН Свилен Цветанов.

Николай Проданов и Свилен Цветанов - шеф на затворите (в червено).

От затворите у нас най- стар е Софийският, започнат през 1903 г., а другите са строени между 1928 и 1963-а.

"Една значителна част от тази материална база е строена в едно доста далечно време - когато от една страна се е строяло качествено, но от друга – стандартите са били различни и това ни причинява сериозни проблеми.

През втората половина на ХХ век по разбираеми причини на цялата система не е обръщано особено внимание. И дори се е считало, че условията трябва да бъдат доста по-различни от условията в нормалния живот и дори това е част от наложеното наказавние", каза днес зам.-министър Проданов.

В момента 7280 лишени от свобода излежават присъди у нас, като от тях 1264 са в леки общежития от открит тип.

1907 служители работят в системата.

31,5 млн е бил бюджетът за 2016 г., но те стигат само за поддръжка на остарялата база, каза още Проданов.

Филм на правосъдното ведомство показва "преди и след" - основните неща, от които се и жалват затворниците: малки прозорци на килия с 20 човека - на всичкото отгоре прането стои на простори само на прозореца и влагата е убийствена, Една тоалетна с 4 клекала в сектор със 150 човека - понякога се е чакало по 1 час. Затворници показват дървеници, които ги лазят безпроблемно....

"Не е приятно да чуем, че еди кой си европейски съд е отказал да върне някого в България, защото условията са нечовешки", казва и бившата правосъдна, а сега външна министърка Екатерина Захариева.

По Норвежката програма (която аха да се окаже забранена, ако бяха минали проектопромените в Закона за съдебната власт, б.а.) са започнали първите ремонти, като през 2009-2014 г. са отпуснати евро на стойност 19 798 219 лв. От февруари 2013 до 2017-а са похарчени 13, 8 млн. само за подобряване на условията.

Другите са за обучение на персонал и затворници, ресоциализация, НПО и мн. др.

Над 200 лишени от свобода са участвали сами в строежите и ремонтите.

Любопитно е, че от въпросните средства МП е дало и 1 269 110 лв. за гривни за пилотен проект, при който само временно бяха наблюдавани 183 нарушители. Устройствата обаче са били под наем и после са си върнати на фирмата.

Сега се надяват да няма спънки пред обществената поръчка (която веднъж вече беше спирана), за да има в сравнително обозримо бъдеще гривни. 

За новия програмен период се чакат за подобряване условията в местата за лишаване от свобода (6,570 млн. евро), повишаване капацитета на персонала, включително чрез изграждане на споменатия пилотен затвор (17,560 млн евро), засилване прилагането на алтернативни на лишаването от свобода мерки (1,1 млн.) и други.

За ремонт чакат корпусът в Пловдив, плюс открито общежитие, реновиране на затора в Бобов дол, включително общежитието в Самораново, преустрояване и ремонтиране на новопридобита от военните сграда във Враца, нов арест и пробационна служба в Петрич и мн. др.