Доналд Тръмп намекна, че ще изпрати още войски в Афганистан и обеща борба до победа, предаде Ройтерс.

Така президентът на САЩ направи завой на 180 градуса от предизборните си обещания. В първото си телевизионно обръщение към нацията като държавен глава той обясни новата стратегия за Афганистан, където Америка води най-дългата си война. Тя започна през 2001 г. след терористичните атаки на 11 септември.

Тръмп обеща засилени бойни действия срещу талибаните, които в последно време постигнаха успехи срещу подкрепяното от САЩ правителство в Кабул. Той посочи Пакистан като страна, подслоняваща бунтовниците.

"Ние не изграждаме наново държава. Ние убиваме терористи", заяви Тръмп, който говори във военна база край Вашингтон.

По време на кампанията си той обеща постепенно изтегляне от Афганистан. Сега президентът призна, че е вървял срещу инстинктите си при одобряването на новия план, което поискали неговите военни съветници.

"Последствията от бързо изтегляне са и предсказуеми, и неприемливи. Прибързано напускане ще създаде вакуум, който терористите, включително "Даеш" и "Ал Кайда", веднага ще запълнят", каза Тръмп.

Той критикуваше предшествениците си, че са определили срокове за изтеглянето от Ирак и Афганистан. Сега президентът отказа да назове срок на засилените американски военни операции в Афганистан.

Тръмп се сблъсква със същите предизвикателства като предшествениците си Джордж Буш-младши и Барак Обама, отбелязва Ройтерс. Сред тях са разбунтувалите се талибани, и слабото и разделено правителство в Кабул. Тръмп полага основите за по-голямо американско участие без ясен край или гаранции за успех.

Официални представители казаха, че президентът е подписал плана на шефа на Пентагона Джеймс Матис за изпращане на допълнителни 4000 военнослужещи към вече разположените в Афганистан 8400.

Матис заяви, че е наредил на шефа на Комитета на началник-щабовете да реализира стратегията и че тя ще се консултира със съюзниците на САЩ и НАТО. Някои от съюзниците също са се ангажирали да увеличат броя на военнослужещите си.

Тръмп предупреди, че американската подкрепа "не е празен чек" и настоя, че няма да се ангажира с "изграждане на държава" - скъпоструваща според него практика, за която той обвинява предшествениците си.

В речта си Тръмп настоя, че другите - афганистанското правителство, Пакистан, Индия и съюзниците от НАТО - трябва да засилят собствените си ангажименти, за да бъде разрешен 16-годишният конфликт.

Пакистан на мушката

Най-острите нападки на президента бяха срещу Пакистан:

"Не можем повече да мълчим за пакистанските убежища. Пакистан може много да спечели от партньорството си с нашите усилия в Афганистан. И има да губи много, ако продължава да дава подслон на терористи."

Висши представители на САЩ предупредиха, че Тръмп може да намали помощта на Вашингтон за Исламабад в сферата на сигурността, докато тази ядрена държава не започне да оказва по-голямо сътрудничество в недопускането на терористи да се крият на нейна територия.

Военен говорител в Пакистан заяви по-късно, че страната е предприела действия срещу всички ислямистки бунтовници, сред които мрежата "Хакани", която е съюзник на афганистанските талибани.

"Няма скривалища на терористи в Пакистан. Действаме срещу всички терористи, включително срещу мрежата "Хакани", каза генерал-майор Асиф Гаруф на брифинг за медиите в Исламабад.

Барак Обама също държеше Пакистан отговорен за подкрепа на бунтовниците и изпрати там морски "тюлени" да убият лидера на "Ал Кайда" Осама бен Ладен. Остава да се види дали реториката на Тръмп ще накара Пакистан да си прави други сметки в Афганистан, където има важен стратегически интерес, отбелязва Ройтерс.

Тръмп разшири правомощията на американските въоръжени сили и им даде правото да удрят бунтовнически и престъпни групировки. Той заяви, че враговете на САЩ в Афганистан "трябва да знаят, че няма къде да се крият - че няма място извън американския досег".

"Нашите войски ще се борят до победа", зарече се господарят на Белия дом.

Оглавявана от САЩ международна коалиция нахлу в Афганистан и свали талибаните от власт, защото бяха подслонили бунтовници от "Ал Кайда", планирали атентатите на 11 септември 2001 г. Но американските сили останаха там при управленията на Джордж Буш-младши, на Барак Обама, а сега и на Тръмп. За 16 години в Афганистан са загинали близо 2400 американски военни.

Речта на Тръмп дойде след неколкомесечно преразглеждане на политиката на САЩ.

Представители на армията и разузнаването на САЩ са обезпокоени, че евентуална победа на талибаните над правителството на президента Ашраф Гани ще позволи на "Ал Кайда" и на местния клон на "Даеш" да създадат бази в Афганистан, от които да подготвят нападения срещу Съединените щати и техните съюзници.

"Неприятната истина е, че там стратегията е доста остаряла, а в това време талибаните извършиха опасни нападения", изтъкна сенаторът републиканец Джон Маккейн.

Колегата му от Демократическата партия Джак Рийд обаче разкритикува речта на Тръмп, защото в нея липсвали подробности:

"Тръмп сега признава необходимостта от стабилизиране на ситуацията и от помощ за афганистанското правителство. Но той бе много неясен."

Тръмп намекна, че се надява на евентуални мирни преговори и заяви, че може и да има политическо разрешение с "елементи на талибаните".

"Но никой не знае дали или кога това ще се случи", уточни той.

В разпространено по-късно изявление държавният секретар Рекс Тилърсън каза:

"Ние сме готови да подкрепим мирни преговори между афганистанското правителство и талибаните без предварителни условия."

Тръмп превъзмогна собствения си скептицизъм за войната, започнала през октомври 2001 г., изтъква Ройтерс. По време на кампанията си той постоянно твърдеше, че войната е прекалено скъпа - и откъм пари, и откъм човешки животи.

"Първоначалният ми инстинкт бе за изтегляне", заяви президентът в речта си.

Но допълни, че е бил убеден от съветниците си по националната сигурност да укрепи способността на САЩ да попречат на талибаните да свалят правителството в Кабул.

Доналд Тръмп произнесе речта си в момент, в който се опитва да се съвземе от скандала около изказването си за расисткото убийство в Шарлотсвил преди 10 дни. Тогава той обвини за насилието двете страни - и расистите, и техните противници.

Сега президентът отново загатна за трагедията в Шарлотсвил:

"Не можем да продължим да бъдем сила за мир по света, ако не сме в мир един с друг."

Талибаните: Афганистан става гробище за янките

Афганистан ще се превърне в гробище за американките войници, ако САЩ не ги изтеглят.

Това се казва в предупреждение на талибаните, предаде АФП. То бе разпространено няколко часа след речта на Доналд Тръмп.