Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заповяда производството на повече двигатели за ракети с твърдо гориво и ракетни бойни глави, предаде Ройтерс.

Това стана при посещението му в Института за химически материали към Академията за отбранителни науки, за което съобщи официалната агенция КЦТА. Знаменателното е, че този път вождът не отправи заплахи срещу САЩ, отбелязва Ройтерс.

Ким бил информиран за процеса на производство на бойни глави за междуконтинентални балистични ракети и ракетни двигатели. И тогава дал нареждането за увеличаване на продукцията.

Пхенян извърши две ядрени и десетки ракетни изпитания от началото на 2016 г. Това силно покачи напрежението на Корейския полуостров. Двете изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети през юли доведоха до нови и по-строги санкции срещу сталинисткия режим.

При последното изпитание на 28 юли се оказа заплашена континенталната част на САЩ. Това предизвика размяна на остри нападки и страх от нов конфликт в региона.

САЩ наложиха вчера нови санкции срещу китайски и руски физически и юридически лица заради подкрепата им за оръжейната програма на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Наказани са 6 китайски, една руска, една севернокорейска компания и две, базирани в Сингапур. Сред тях е филиалът в Намибия на китайска фирма, и севернокорейска компания, работеща в африканската страна.

Санкциите засягат и шестима души - четирима руснаци, един китаец и един севернокореец.

Китай реагира гневно. Руското посолство във Вашингтон засега пази мълчание.