И четиримата кандидат-купувачи на банка "Виктория" са допуснати до следващия етап от процедурата за продажба. Това става ясно от официално съобщение на синдиците на КТБ.

Вече е извършен анализ и оценка на постъпилите писма за интерес, на предоставената съпътстваща информация, както и на профилите на кандидатите – потенциални инвеститори.

Така в надпреварата остават всички заинтересовани.

А те са „Българо-американска кредитна банка”, „Инвестбанк”, „Вабо Интернал” и групата инвеститори, действащи съгласувано - Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.

При подаване на писмата за интерес към процедурата стана ясно, че един от новите участници в четвъртата поред процедура по продажба, след като предишните се провалиха, е дружество, свързано с бизнесмена Васил Божков - "Вабо Интернал".

То е било създадено в началото на юли, малко преди да изтече срокът за подаване на писмата за покупка. Акционери в новата фирма са дружествата с ограничена отговорност "Вабо 2012" и "Нове Интернал", които пък са собственост на Божков.

 

"Инвестбанк" и БАКБ участваха и в предишния търг за покупка на банката, който се провали. Тогава офертите им се оказаха по-слаби от тази на "Търговска банка Д", но тази оферта бе отхвърлена от БНБ.

Нов участник в настоящата процедура по продажба е австрийската група, съставена от три инвестиционни дружества, които се занимават с портфейлни инвестиции. 

Банка "Виктория" бе дъщерна на фалиралата КТБ на Цветан Василев.

Това е четвъртият опит за продажба на финансовата институция, но без успех.