Пожарът в Кресненското дефиле е овладян от три страни, съобщиха от МВР. Критичен остава южният фронт, който е с дължина около два километра.

Евакуираните от двете села - Ощава и Сенокос - вече се завръщат в къщите си. Там остава да дежурят огнеборци, които при необходимост ще организират нова евакуация.

В крайна сметка са засегнати близо 7000 декара.

500 души - военни, пожарникари и доброволци - гасяха пожара днес.

Горя горска територия – култури от черен бор, като в по-голямата си част пожарът е върхов.

2 хеликоптера, 4 водоноски и най-малко 34 пожарни автомобила помагаха в борбата с пламълците. Вътрешният министър Валентин Радев отбеляза тази сутрин, че операцията разполага с всичко нужно за гасенето.

Беше обявено и бедствено положение в общините Кресна и Симитли.

"Няма проблем със селата, опазени са, младите, по-издръжливите ще се върнат да нахранят животните, направена е организация. Да поздравя всички роднини на местните, ако имат връзка с родителите си, да им кажат да слязат надолу, да не са тук. Към младите се обръщам, защото възрастните хора не могат да преценят опасността. Още е опасно", подчерта Радев.

Хората са изведени от селата късно снощи, осигурени са им храна и подслон.

Радев заяви, че щетите ще са ясни след потушаването на пожара, но може да е засегната и по-голяма територия. И заяви, че действията по гасенето може и да не приключат днес.

Оперативния ръководител на гасенето комисар Николай Николов обясни, че в 9 ч ще пуснат млади и здрави хора, за да видят животните си и да ги нахранят, после ще ги помолят отново да се дръпнат от селата. Той похвали не само 150-те пожарникари, а и местните, които са работили тази нощ, и по негови думи са спасили село Сенокос.

"Оцеля селото, в ранните часове на този ден обстановката беше критична. Успяхме да спасим селото. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. Хората от селото се бяха организирали с маркучи, с вода", заяви той.

65 служители от четири регионални дирекции по горите участват в гасенето.

Има два медицински пункта в района, всичко е осигурено и организацията и логистиката от страна на местната власт и пожарната са безупречни, заяви още министър Радев.