Три международни компании искат да инвестират в АЕЦ "Белене", съобщи министърката на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ. Повече информация обаче не даде, имена на въпросните инвеститори - също.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов също говори за втората атомна централа с неназовани китайски бизнесмени, с които се срещна в Бургас.

Днес Теменужка Петкова даде старт на изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй".

"Изграждането на хранилището е задължително условие за развитието на ядрената енергетика в България. Строежът на съоръжението е залегнало и в настоящата програма на правителството за управление на Република България в периода 2017-2021 г.“, коментира Петкова.

Съоръжението е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности.

През май бяха получени необходимите разрешения за строителство на хранилището от Агенцията за ядрено регулиране и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се да бъде въведено в експлоатация през 2021 г.