Издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев осъди бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за неимуществени вреди в размер на 6 хил. лв.плюс законовите лихви. Софийският градски съд постанови, че Мавродиев е разпространил неистински и позорни твърдения.

Стоян Мавродиев

Повод за делото са интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Прокопиев "лъже и манипулира", че "използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства", че е "престъпник" и че "нарушава обществения интерес".

"Стоян Мавродиев започна масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации от февруари 2013-а в "Дневник" и "Капитал", в които се посочва, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Ивелин Банев – Брендо, тъй като неговия подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари. Едновременно с това оглавяваната от Мавродиев комисия подложи издателя на "Дневник" и "Капитал" - "Икономедиа" АД, както и други компании, в които Прокопиев има участие, поднадзорни на КФН, на безпрецедентен административан натиск чрез непрекъснати проверки, стотици административни актове и глоби за няколкостотин хиляди лева. Част от тях вече са отменени от съда, а останалите са в процес на обжалване"

Това се казва в прессъобщение на "Алфа финанс холдинг", в която Прокопиев е акционер.

Разследването на прокуратурата за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН, по което е обвинен и Прокопиев, също започна също след сигнал на Мавродиев. Наскоро обвинителният акт беше внесен в съда.

Решението на съда подлежи на обжалване.