Първият етап от ремонта на столичния бул. "Дондуков" ще е приключил на 15 септември. Става дума за участъка от ул. „Сердика“ до ул. „Г. С. Раковски“ и от ул. „Кракра“ до бул. „Васил Левски“ и по тего вече ще има движение.

На същата дата обаче ще бъде затворено ново трасе - следващият етап от цялостния ремонт на булеварда е  между между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“. Този участък ще бъде напълно забранен за преминаване.

Това стана ясно след като кметицата на София Йорданка Фандъкова инспектира ремонтните работи. 

За да се спазят сроковете фирмата-изпълнител ще работи с удължено време, но не и през нощта, защото районът е жилищен. 

"Извинявам се на гражданите за неудобството по време на строителството, но бул. „Дондуков“ беше в изключително тежко състояние и трябва да бъде реконструиран – заедно с трамвайната линия, уличното осветление и тротоарните настилки", съобщи Фандъкова.

Е, частта от "Дондуков", която ще бъде пусната за движение обаче не е съвсем готова. Безпрепятствено ще се движат само автомобилите и колоездачите. Работата по ремонта на тротоарите обаче ще продължи и след 15 септември, стана ясно по време на инспекцията.

Според Фандъкова това е един от най-трудните обекти - на места е извършена подмяна на ВиК мрежата, включително и на топлопровод, подмяна на трамвайния релсов път, ремонтират се частично тролейбусните мрежи, стълбовете, осветлението.

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев посочи, че велоалеята по бул. "Дондуков" ще бъде изградена също от павета - с гранитна повърхност, като се доближават максимално до паветата на пътното платно, които обаче са с неравна повърхност и по тях карането на велосипед не би било комфортно.

Затова е приета идеята да се произведат тези нови павета, които са с гладка повърхност и без големи фуги между тях. Велоалеята е от южната страна на булеварда, двупосочна, с ширина 2,50 м. Идеята е да бъде продължена към посока Ларгото, където да се свърже с алеята от бул. "Тодор Александров" и с предвидената по устройствен план велоалея, която идва от Лъвов мост по бул. "Мария Луиза".


Фандъкова посочи, че до края на тази седмица предстои да бъде готов и бул. "Овча купел", до 15 септември и бул. "Шипченски проход". Предвижда се по бул. "Прага" също да има велоалея. Ремонтите по бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Монтевидео“ ще продължат след 15 септември.