Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов призова от ефира на Нова тв да не се лепят етикети на партията заради инцидента в с. Виноградец, когато бе убит човек. Това стана с оръжие, собственост на Лазар Влайков, общинар от ГЕРБ и шеф на общинския съвет в Септември.

Влайков вече бе изключен от ГЕРБ, като това не му се случва за първи път. Той е бил изключван от партията заради това, че е нападнал човек с нож, но след това членството му е било възстановено.

"Имало е коментар за неговите стари деяния, но е нямало обвинение. След като няма никакво повдигнато обвинение, Лазар Влайков е останал невинен. При тази ситуация, където под въздействието на алкохол е произвел с оръжие или той, или някой друг изстрели, съм убеден, че строгостта на закона трябва да бъде изпълнена с пълната си сила."

Така Цветанов отговори на въпроса защо ГЕРБ отново е гласувала доверие на Влайков.

"Политическото решение, което взехме, е да бъде изключен г-н Влайков, да напусне общинския съвет. Ако не напусне, ние сме свалили политическо доверие. Няма случай, в който или г-н Борисов, или аз да е толерирал подобно поведение. Всеки, който уронва престижа на партията, ще бъде освободен", заяви Цветанов.

И допълни:

"Дори днес, когато сме във вашата телевизия... Ако някой ваш служител направи някакво криминално деяние, това означава ли, че генералният директор или съответните ръководители на съответните управленски звена в телевизията ще носят отговорност или телевизията ще бъде опетнена?"

Цветанов коментира и случая с отвличането на Адриан Златков.

"Докато бях вицпремиер и вътрешен мнистър, самата организация не позволяваше каквито и да било лица от каквито и да било престъпни групи да се ширят и да правят безобразия. Бяха на т.нар. оперативен контрол. Това правеше системата на МВР", заяви Цветанов.

И припомни, че през 2013 г. при кабинета на Пламен Орешарски с вътрешен министър Цветлин Йовчев ГДБОП практически е била закрита (службата тогава бе преместена в ДАНС точно преди опита Делян Пеевски да оглави така създадената мегаструктура, б.р.). В момента пък правителството полагало "максимални усилия" системата отново да работи ефективно.

Цветанов заяви, че няма предпоставки за вот на недоверие от БСП.

Той защити проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон и идеята парламента да избира ръководството на новия антикорупционен орган. Цветанов припомни, че по подобен начин се избират ръководствата и на други органи - БНБ, Комисията за финансов надзор и др.