"Воля" би инициирала и би подкрепила вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на партията Веселин Марешки. Според него вотът на недоверие би трябвало да е за цялостната политика на кабинета.

Премиерът е обявил, че ще подаде оставка, ако срещу него излязат на протест 300 души. Такъв ще има на 11 септември, твърди Марешки:

"Ако той (Бойко Борисов - б.р.) е казал, че ако има 300 души, ще си подаде оставката, няма нужда да чака, за да ги види. Ще трябва да постъпи мъжко. Понеже той държи пред българския народ да го възприемат като мъжкар."

Според чл. 89 от Конституцията вот на недоверие може да се инициира от една пета от народните представители, или 48 депутати. "Воля" има само 12. Според същия текст на основния закон предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички депутати, или поне 121. БСП има 80 депутати, а ДПС 25, или общо 105 гласа. Заедно с гласовете на "Воля" те става 117.

С шампанско и бонбони Марешки предложи на Борисов да подаде оставка още сега.

"Според нас това са загубени няколко месеца и ще настояваме да започнат да се случват нещата, в противен случай ще искаме този парламент и това правителство максимално бързо да си ходят", заяви партийният лидер.

Той коментира още, че всички партии са "част от политическата проституция" и само "Воля" не участвала в "оргията".

"Има ли нещо, от което да са доволни хората?", попита бизнесменът.

Според него държавата не се управлява добре и е нормално, че хората протестират.

Тома Биков от ГЕРБ коментира, че вот на недоверие няма шанс и че "Воля" го искат сега, за да не е по време на европредседателството. Той обаче неглижира партията на Марешки, като заяви, че БСП трябва да отговорят дали искат такъв вот или не.

От левицата заявиха, че също биха внесли вот на недоверие, но не уточниха кога. Според депутата Георги Гьоков от БСП има достатъчно области, в които да се поиска оставката на кабинета.

"То не бяха суджуци, то не беше саниране, то не беше други неща. Във всички посоки, в които може да се поиска вот на недоверие, и то има за какво да се поиска. Ние изчакахме 100-те дни да минат, сега ще анализираме тези 100 дни какво се направи и какво не се направи. Така че може би и ние ще поискаме вот на недоверие. Аз много обичам поговорката - вълкът козината си мени, но нрава - не. ГЕРБ партньорите си мени във властта, но политиката си - не. По всяко време е време за вот на недоверие. Относно председателството на България все пак ние сме българи и трябва да се представим добре, но не на всяка цена", каза Гьоков.

Хамид Хамид от ДПС пък се обиди, че разбира за идеята от медиите - от "Воля" не потърсили хората на Мустафа Карадайъ за разговор. Хамид обаче споделя мнението на аптекарския бос.