Носталгично ти е за комунизма? Ами отиди в Северна Корея. Подобна реплика често може да се чуе в споровете "за" и "против" комунистическото ни минало. Оказва се, че Корейската народно-демократична република (КНДР) и Народна република България (НРБ), както се наричаше страната ни по времето на тоталитаризма, имат доста общи неща помежду си. Двете държави са твърде отдалечени от гледна точка на географията, но твърде близки като идеология и история.

Първото, което веднага се набива на очи, е присъствието на думата "народна" в имената им. Стара максима е, че колкото повече политиците говорят за народа, толкова по-малко този народ има реална власт.

Второ обаче е още по-интересно - националният празник и на двете държави е 9 септември. Днес Северна Корея празнува 69 години от провъзгласяването на държавата, направено от Ким Ир Сен на 9 септември 1948 г. Националният празник на НРБ също бе на 9 септември. На тази дата през 1944 г. според тогавашната пропаганда бе извършена "социалистическа революция". Датата все още се празнува като най-светлия национален празник от привърженици на левицата, включително и от представители на ръководството на БСП.

Ким Ир Сен е бивш офицер от съветската армия.Само две години след създаването си Северна Корея праща войски на юг. Южна Корея е под американско влияние, като границата между двете държави е 38-ият паралел. Три години САЩ от една страна и Русия и Китай от друга водят кървава война на корейска територия. Последиците от тази война отекват и в Европа. Покрай напрежението в Корея САЩ отчитат, че СССР води агресивна политика. Така постепенно се стига до изпращането на американски войски в Европа, създаването на НАТО, въоръжаването на Федерална република Германия и т.н.

Историята около българския 9 септември е подобна. България, заедно с Източна Европа, попада в съветската сфера на влияние и остава в нея от 1944 г. до 1989 г.

Според предварителни информации Северна Корея ще отбележи своя празник тази година с... изстрелването на балистична ракета

Българските комунисти, както всяка година, най-вероятно ще се съберат пред паметника на съветската армия в София, известен още като МОЧА (Монументът на окупационната червена армия). И със сигурност ще има балистични слова, възхваляващи комунизма, партията, Тодор Живков, СССР и прочие.

Две държави - един празник. Съвпаденията не са случайни.