Кой ще има власт да отменя в следващите 7 години актове на правителството? По-точно - на правителствата...

Кой ще преценява окончателно кой магистрат правилно ли е уволнен/наказан/назначен, ще може да го възстановаява, т.е. ще контролира решенията на самия Висш съдебен съвет? Ако ползваме стилистиката от съдебната сага "Двете каки" - ще може да опрасква опраскващите. Кой ще има мощта да срутва решението на всеки държавен контролен орган, всяка забрана за строеж или друго административно постановление?.

Това, разбира се, е Върховният административен съд. Някои наследства в този толкова важен орган – като например феноменът председателят да посочва съдиите в даден състав (а да се избира със системата за случайно разпределение само докладчикът), или напоследък – засекретяването на сайта му чрез триене на данни, показват че на бул. „Ал. Стамболийски” стават процеси в посока тотално единовластие и "спускане на щорите".

След 7 години мандат Георги Колев посочи ясно и кой предпочита да го наследи – Георги Чолаков. Съдията бе избран и от общо събрание, макар и насрочено в сърцето на лятната ваканция през август, когато 1/3 от съдиите просто ги е нямало и това се е знаело.

Соня Янкулова - единствената, сочена от мнозина за "безнадеждна" алтернатива (като шанс за успех, не като качества), е издигната едва от трима "бунтари" от сегашния състав на Висшия съдебен съвет.

На случилото се по-миналия петък изслушване фаворитът на Колев получи 48 от гласовете на присъстващите, а Янкулова - 13. Шегата е, че май някой се престарава - по закон такова събитие би трябвало да завърши със становище, най-общо - стават или не стават каниддатите. Гласуване не е предвидено.

Двамата се изправиха един срещу друг и на Общото събрание на ВАС на 8 юни. Тогава Чолаков събра 57 гласа срещу 22 за Янкулова.

Наблюдателите подчертават и нещо друго за ВАС. По време на мандата на Георги Колев съставът на съда се разрасна до 90-ина съдии. Във време, в което постоянно се повишава ролята на общите събрания, се вкарват хора от различни по-ниски нива, които какви може да са, освен благодарни на председателя?!

На този фон при изглеждащия "свирен" мач, дни преди избора на Чолаков се стовариха няколко много тежки удара срещу него.

Хора от Североизточна България са ипотекирали земи в полза на сочения за бъдещ шеф на Върховния административен съд в качеството му на ”кредитор”. Други пък са отстъпили имоти под формата на цесии.

От справка на имотната му декларация, подадена пред Инспектората на ВСС, е видно, че през 2016 година Чолаков и жена му са се сдобили с три ниви в Стражица и Лаково, които са общо 23 декара. Има още 5 113 евро на влог. Соченият за наследник на Георги Колев е декларирал и солидни кредити към банки. Те са четири на брой, съответно за 19 000 лв., 7 500 лв., 106 000 лв. и 60 000 евро. Материалът още си стои във "Фрог нюз".

Обаче това истинско кроше срещу любимеца на Георги Колев излезе в една много „специална” агенция - не като качество или като журналистически достойнства, каквито няма, - а като предпочитан рупор на онова явление, което най-общо наричаме Кой. После дописката изчезна....

"Биволъ" също намери нещо за Чолаков. Че е върнал на работа в МВР бивш шеф на брат си, изгонен от полицията заради шумен скандал.

Става дума за полицая с меко казано спорна репутация Чавдар Божурски, бивше ченге № 1 в региона, а по настоящем областен управител на Сливен. Жалбата на Божурски срещу неговото уволнение е отхвърлена от тричленка на ВАС, която се позовава на подробен доклад на Инспектората на МВР. Но петчленката с участието на Георги Чолаков го връща на работа заради процесуални нарушения при уволнението. Според журналистите, това че в момента е бил ръководител на брат му, е причина Чолаков да си направи отвод.

Името на върховния съдия бе намесено и от протестиращите против строежа на 43-етажен блок в столичния жк "Стрелбище", който най-вероятно ще направи целия квартал „мъртва” сенчеста зона. От 6 дела 2 са се паднали на Чолаков, а други 2 – в ръководеното от него Второ отделение. И 4-те решения са в полза на НИКМИ, която иска да строи небостъргача върху парцела, отреден за градинка според Общия устройствен план на София, който не позволява това.

Но, както се казва: à la guerre comme à la guerre.

Дали случаят с "кафявата" агенция е случайност, грешка на вироглав редактор или е сипмтоматика? По-скоро първото...

Макар че, още когато се заговори за този важен избор, се понесе, че в "монолитното" Цацарово мнозинство във ВСС, което на практика ръководи цялата съдебна система, нещо скърца. Дали пък и там, като при пияния "Агромах" - ако трябва да използваме неюридически език: опашката вече само си мисли, че ръководи свинята?

И малко аритметика

Преобладаващата версия е за обиден "расов" представител на мнозинството - за когото срамно не са могли дори да се съберат 3 подписа, за да предложат него за шеф на ВАС при първата процедура.

Така Чолаков на практика дълго време бе единственият кандидат, чак после тримата споменати опозиционери прибавиха и Соня Янкулова.

Макар и с вкарания по спешност през зимата нов член само за няколко месеца (прокурор Розалин Трендафилов), на ВСС му трябват 17 гласа за решение. В Съвета има 6-има, минаващи за "опозиционери". Има и 3 дами, които неведнъж са се доказали, че не гласуват, водени за носа и ан блок - Елка Атанасова, Юлиана Колева и Магдалена Лазарова (между другото, чест им прави, че и трите са от прокурорската колегия, а последната е и парламентарен представител от ДПС, б.а.). Така обаче аритметиката не излиза с 16 сигурни гласа. Трябва някой да бъде "пробит".

Все пак опозицията не била единна в момента.

Може би разковничето е в изтеглената дата на избор - 11 септември. Георги Колев направи всичко възможно да се застрахова, ако Румен Радев не подпише назначението. Това - при вариант, че вътре в Съвета се разберат, но държавният глава реши да слага прът в колелата. Никой не знае какво ще стане тогава. Правилата са точно като при парламентарното вето - при второ предложение президентът няма право да откаже. Но дали ще стигне времето на този "правилен" ВСС?

Разбира се, при хипотеза да не се съберат 17 гласа, ще има нова процедура, която ще свърши сигурно някъде към ноември. При всички случаи 100 % топката отива в новия ВСС, което не било точно най-любимата опция на сегашния председател на ВАС.

Ще има и копче "не подкрепям никого", писа "Де факто".

Какво ще стане със сигурност ще се разбере утре сутрин в заседателната зала на ВСС - поне от нас. А може би вече се знае - някъде другаде.