"Необходим е трети мост, който да свързва България с Румъния. На трети октомври ще има съвместно заседание между правителствата на двете държави и тогава ще бъдат обсъдени детайлите на бъдещия проект." Това заяви по Нова телевизия регионалният министър Николай Нанков.

Той потвърди думите на премиера Бойко Борисов от вчера, че двете страни работят активно за строителството на новото съоръжение. 

Според Нанков е логично този мост да бъде над Русе, тъй като това е връзката между Европа, Санкт Петербург с Близкия изток и с Югоизточна Европа.

Строителството може да бъде финансирано с бюджетни средства от двете страни или да бъде отдадено на концесия.

Нанков коментира и репликата на Борисов, че догодина магистрала „Хемус” може да подмине Севлиево.

„Работим усилено, за да завършим изцяло аутобана до 2025 г. Остават ни общо 250 км, които трябва да бъдат направени. Започнахме вече първите 9 километра от Ябланица до Тетевен. До края на годината планираме да имаме проект за още 50 км – до разклона за Ловеч и Плевен. Вероятно това е имал предвид министър-председателят. В рамките на мандата ще са готови поне 85-100 км новоизградени участъци”, обясни регионалният министър.

Той коментира и промените на движение по новото трасе на магистрала „Струма” в района на Кресна. Предвижда се пътуващите към Кулата да използват досегашния път, който ще бъде разширен до 3-лентов. Източно от Кресненското дефиле ще бъде изграден нов път, предназначен за автомобилите, пътуващи в посока Кулата - София.

„Като всеки нов проект и този поражда както големи очаквания, така и големи притеснения. Този път сме се погрижили за всичко, включтелно и за местния бизнес. Хората се опасяваха как ще стигат до нивите и имотите си, затова в дефилето са проектирани 5 пътни възела. Предвидено е изграждането на две отбивки, в които ще има зони за отдих и заведения“, отбеляза Нанков. 

Днес в Симитли и Кресна се състои обществено обсъждане на вариантите за бъдещото трасе на магистралата.