Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за налагане на нови санкции на Северна Корея след шестия и най-голям ядрен тест на тоталитарната държава, съобщи Ройтерс.

Всички 15 членки на Съвета гласуваха единодушно в подкрепа на санкциите, дори Китай и Русия. Причината за това е, че те са доста смекчени спрямо първоначалния вариант, предложен от САЩ.

Ключови ограничения са спирането на вноса на всякакъв течен природен газ, износът на текстил и забраната на всички държави да дават разрешения за работа на севернокорейски работници.

Ограниченията върху петрола на Пхенян са умерени - вносът на суров петрол се свива до нивото от последните 12 месеца, а вносът на рефинирани петролни продукти става до 2 милиона варела годишно. Санкциите влизат в сила на 1 октомври.

Първоначалното предложение на САЩ искаше да бъдат замразени всички активи на Ким Чен Ун и пълна забрана за продажба на петрол - суров или рафиниран. Русия и Китай обаче щяха да използват правото си на вето и да блокират подобна резолюция, затова тя бе редактирана.

Това е девета резолюция, приета единодушно от Съвета за сигурност във връзка със Северна Корея от 2006 г. насам.

Посланичката на САЩ към ООН Ники Хали заяви, че само санкциите върху текстила и ограниченията за севернокорейските работници ще отрежат 1,3 млрд. долата годишни приходи за Пхенян. Тя заяви, че САЩ не търсят война със Северна Корея.

"Ако се съгласят да спрат ядрената си програма, могат да вземат бъдещето си в свои ръце отново. Ако докажат, че могат да живеят в мир, светът ще живее в мир с тях", заяви тя след вота.

Посланикът на Китай Ли Е Джей пък призова Северна Корея да "вземе насериозно очакванията и волята на международното общество" да спре ядрената си програма.