Южна Корея извърши успешно изпитание на ракета "земя-въздух", като значително подобри способността си за превантивни удари срещу Северна Корея, съобщи в. "Дейли телеграф".

Ракетата "Таурус", германско производство, била изстреляна от боен самолет Ф-15. Тя прелетяла над 400 километра, за да порази цел край западния бряг на Корейския полуостров. Производител е компанията "Таурус системс".

 

 

Максималният обхват на ракетата е 500 километра. Той позволява на "Таурус" да поразява цели навсякъде на територията на Северна Корея от южнокорейското въздушно пространство.

Дължината на акетата е 5 метра. Максималната й скорост е 1160 километра в час. Тя може да носи бойна глава, чиято тежест е близо половин тон и която е в състояние да прониква в твърди структури със стени, дебели до 4 метра, преди да избухне.

"Таурус" е снабдена и с оборудване срещу заглушаване на подаваните сигнали. Тя е изключително трудна за засичане.

Наскоро Южна Корея обяви закупуването на 90 допълнителни ракети "Таурус". Всяка една от тях струва по 1,1 милион долара.

Сеул извърши изпитанието 9 дни, след като Пхенян извърши своя шести поред и най-мощен ядрен опит. Режимът на Ким Чен Ун твърди, че е детонирал термоядрена бойна глава.

КНДР извърши и две изпитания на междуконтинентални балистични ракети през юли. Сталинисткият режим се хвали, че е в състояние да минимизира ядрена бойна глава, която да може да бъде поставена върху междуконтиненталната ракета. А ракетата можела да порази която и да е точка в континенталната част на САЩ.