Решението за бъдещето на инвестиционния проект за закупуване на изтребители за Военновъздушните сили да се върне обратно в парламента. Това е едно от предложенията на временната парламентарна комисия за "разследване" на хода на процедурата. Препоръката е част от проекта за доклад на комисията, който ще бъде обсъждан в сряда преди да придобие окончателен вариант и да бъде внесен в пленарната зала.

Комисията в проекта си за доклад препоръчва на Министерството на отбраната да направи промени в приетия от 43-ия парламент през юни 2016 г. инвестиционен проект, след това да го предаде на Министерския съвет за решение и оттам - промените да бъдат гласувани отново от Народното събрание. Това, разбира се, значи цялата процедура да се върне в изходната позиция отпреди изпращането на искане за конкретни оферти за изтребители. Промените и последващото приемане на инвестиционния проект наново може и най-вероятно да отнеме месеци - и то само на база технологично време и без подозрения за "умишлено бавене". 

Втората препоръка на комисията според неокончателния й доклад следва от първата - наново, според обновените правила на инвестиционния проект, да се изпратят искания за оферти до Швеция, Италия и Португалия за предлаганите от тях варианти за купуване на изтребители - съответно "Грипен", "Юрофайтър" и "F-16". На база на отговорите, които също могат да отнемат месеци, експертите трябва да направят ново "класиране". Мотивът за тези две предложени стъпки най-общо е да се изчисти въпроса със смяната на методиката за оценка и вкарването на начините за разслочено плащане като част от тях - причината, поради която формално в последното становище на експертите отпада офертата за F-16 - втора ръка.  

Третата стъпка според комисията трябва да е след като минат всички процедури, и финалният вариант за избор на изтребители, ако изобщо се стигне до такъв, е да се приеме отново от парламента. Така на практика цялата отговорност за съдбата на проекта се прехвърля от изпълнителната на законодателната власт в държавата.