Многоактната драма каква да бъде настилката на столичния булевард "Дондуков" очевидно няма скоро да приключи. След гласувания, обсъждания и вълнения се премина към вариант, в който основно се запазват паветата. Сега обаче кметицата на София Йорданка Фандъкова иска отново асфалт.

Пътните платна по булевард "Княз Александър Дондуков" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" да бъдат асфалтирани. Такова искане е отправила Фандъкова към министъра на културата Боил Банов, съобщават от Столичната община.

Ремонтът на бул. "Дондуков" започна в началото на юни, като различни участъци от него бяха затваряни поетапно. На 15 септември беше отворен за движение участъкът между улиците "Сердика" и "Г. С. Раковски".

Първоначалните планове на Столичната община бяха да бъде положена комбинирана настилка от павета по линиите на трамвая и асфалт по пътните платна. Впоследствие от Министерството на културата дадоха становище за изцяло павирана настилка.

Фандъкова иска специализираният експертен съвет към Министерството на културата да разгледа отделно участъка между "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" и "да се съобрази с внесения от Столичната община проект за полагане на асфалтова настилка" в пътните платна.

От общината се аргументират, че в този участък автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще бъдат понижени нивата на шум и запрашаване. Освен това тази част от "Дондуков" била "отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София".

Според Фандъкова Столичната община е запазила характерните павета за историческата част на центъра на София - между бул. "Цар Освободител", Ларгото и ул. "Г. С. Раковски", каквото било изискването на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.