Когато фактите говорят, и най-големите наши критици трябва да мълчат. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Така премиерът коментира успехите на правителството в борбата срещу контрабандата.

"Неслучайно толкова проучвания се правят по тази тема, защото в парични измерения става въпрос за трилиони в Европа, милиарди в България. И тези пари замърсяват цялата система, защото, за да мине цялата контрабанда, ти трябва митничар, граничар, данъчен, покровителство по места, особено по граничните региони - и това е огромна маса пари. Изключително съм благодарен за това, че прокурорите приеха всяка сряда да правим съвещания, те са независима институция, но когато става въпрос за парите на бюджета и държавата, една добра координация мисля, че не би била лоша", заяви премиерът.

И допълни:

"Когато фактите говорят, и най-големите наши критици трябва да мълчат - от 34% на 7% и ще продължим. Ще продължи тази тенденция за намаляване на контрабандата, защото първо е изгодна за държавата, защото пълни бюджета." 

Премиерът допълни, че ще помисли за увеличаване на заплатите на полицаите, но заяви, че никога не е работил под натиск.

"Аз повече от всички искам на полицаите, на пожарникарите, на военните, както и на учителите и на пенсионерите да се вдигат доходите и правим всичко да се случи. В момента, в който сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят, но на нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ви отива да направим същото, което направиха през 2014 година. Помните – тръгвайки си, без никакво финансово обезпечение вдигнаха с 250 милиона заплатите на МВР и ние от първия ден започнахме да ги изплащаме. Ние, нашето правителство. Така не се прави, затова всяко нещо трябва да бъде финансово обезпечено, за да не банкрутираме накрая", каза Борисов.

Според него тези, които му поставят ултиматуми, имат "служебни коли, с офиси, с всички привилегии в МВР".

Вътрешният министър Валентин Радев също коментира данните за контрабандни цигари, като заяви, че за периода януари - август 2017 г. от МВР са иззети над 21 млн. къса цигари, което е спад с 56%, или 35 тона нарязан тютюн.

Предотвратените щети за хазната са нмежду 3 и 5 млн.лв. Най-голямо количество цигари било иззето от района на Пловдив.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че резултатите от борбата с контрабандата сочат, че България успява да охранява не само границите си, но и икономическите си интереси.

Зам.- главният прокурор Борислав Сарафов отчете добрата междуинституционална работа за борбата с контрабандата, като по думите му това не би могло да се случи без "обединяващата роля на премиера".