Анелия Велева, бивша кандидат-депутатка и шефка на НФСБ за Костинброд, сключи споразумение с прокуратурата и след като съдът го прие, получи три години условна присъда и глоба за трафик на бежанци.

Велева бе сред разбитата организирана група от четирима мъже и две жени, арестувани през юли тази година на магистрала "Тракия" заедно с петима чужденци от иракски и сирийски произход, писа БГНЕС. Така и не стана ясно обаче как бандата - щом е повече от 3-ма членове, не отиде на Специализирания наказателен съд, а си остана да я съди най-обичайната (и най-ниска) инстанция Районен съд-Пловдив.

Първоначално Анелия Велева не признаваше вината си и твърдеше, че случайно е попаднала в схемата. След два месеца в ареста (от всички само тя не остана с постоянна мярка, въпреки че НФСБ се отрече от нея, б.р.) всички задържани сключиха споразумение с прокуратурата, което днес бе одобрено от Районен съд-Пловдив.

Наказанието е по 3 години условна присъда с 5 г. изпитателен срок на всеки, глоба по 5000 лв. и конфискация на леките автомобили, с които са превозвани нелегалните мигранти (възстарички две аудита, пежо и мерцедес, б.р.).

Вчера стана ясно, че Велева се е признала за виновна и е сключила споразумение с прокуратурата.

Клуб Z напомня, че за целите на процесуалната бързина на всеки, който се признае доброволно за виновен, съдът е длъжен да даде присъда под минималната, предвидена в закона.