Получавам около 7000 лв. заплата и ще си получа всичко, което си ми следва от закона. Това заяви представляващият сега отиващ си Висш съдебен съвет Димитър Узунов в ефира на бТВ.

"Не се смущавам, не се притеснявам, не се водя на ведомост на фондация или неправителствена организация. Издържам се единствено от трудовото си възнаграждение."

Узунов ще получи общо 20 заплати "обезщетение", решение, което ВСС си гласува само. Соня Найденова обяви решението за незаконно. 

"Препоръчвам г-жа Найденова да не се изказва като последна инстанция, не е тя човекът, който да каже дали дадено решение на Съвета е незаконно или не."

И добави:

"Нека да е ясно на всички колеги, които ни гледат в момента, че тя самата е получила 18 заплати като обезщетение, т.е.  97 или 98% от обезщетението, и сега продънва ушите ни, че се отказва от 2%."

Продължи с "нещо, което смятах да не казвам, но с оглед поведението й...":

"Когато тя беше представляваща, получаваше 35% повече възнаграждение от останалите във ВСС. Нека г-жа Найденова да се откаже от тези 35%."

Найденова обикаляла Европа "наляво и надясно" и пътувала много с командировъчните си. Той бил само на три командировки, две в Албания.

"Това е популистко поведение, заедно с това на Калпакчиев", отбеляза той.

Не бива да настройваме хората срещу нас, призова той Найденова и отново каза, че тя трябва да върне онези 35% върху заплатата си.

Водещият Хекимян отбеляза, че те са били гласувани от ВСС, когато тя е била представляващ. 

"Аз не чух тя да не е съгласна."

Узунов каза още, че съдиите трябва да са независими финансово, затова заплатите сред висшите съдебни кадровици са такива. Хекимян го попита дали той се е чувствал независим с такава заплата:

"Разбира се, разбира се, разбира се. Не ме интересуват НПО-та, не ме интересуват фондации. Когато съм имал възможност, съм пътувал в чужбина."

Изборът на новите членове на ВСС е бил изцяло прозачен, подчерта той. Хекимян отбеляза, че Соня Найденова е разказала как е била разпитвана дълго за концепцията си, а изслушванията в парламента сега бяха почти без въпроси.

"Предполагам, че внушава съмнения. Това е поведението й на нея. Внушава съмнения и за главния прокурор... кой им ги определя, аз не зная...", отбеляза Узунов.

И попита защо Калпакчиев не говори за посещение на Панов в "известна мощна софийска адвокатска кантора". 

Хекимян пусна критичен коментар за работата на ВСС от бившия председател на ДСБ Радан Кънев, който го определя като "тежко компрометиран".

Узунов каза:

"Ето в този дух е поведението на Калпакчиев, Соня Найденова. Копи-пейст Христо Иванов, Радан Кънев. Искам да кажа на г-н Радан Кънев, че неговият човек във ВСС, близък съратник Калин Калпакчиев, е гласувал еднакво с мен около 300 процедури за назначаване на административни ръководители. От общо, да кажем, 400. Което означава, че и той е порочен, така излиза."

Той самият смятал да се върне там, откъдето е дошъл във ВСС - съда в Сандански. Напук на очакванията на Калпакчиев. На когото пък съпругата му направила кариерата, а после отишла в по-висок съд по време на мандата му.

"Нищо лошо, жената може да е кадърна, аз нищо не казвам...", завърши Узунов.