Приповдигнатият тон дори на най-последното заседание в 5-годишния мандат на ВСС бе заменен от грозна препирня за пари, тръгнала от класическа "димка" на представителя на Яне Янев и РЗС в съвета - Димитър Узунов. Сутринта той избра предаването на Антон Хекимян, за да каже, че Соня Найденова вземала 35% над заплатата си, докато е била представляващ ВСС (тя бе преди него на поста, б.а.).

Това е втора подобна "операция" на Узунов, след като през 2016 г. подхвърли от същата трибуна партенката, че Калин Калпакчиев "движи" европроект, от който взема 50 000 лв. (за това Калпакчиев му поиска оставката, защото нито е взел пари по въпросния проект - за единна деловодна електронна система, нито дори е ръководител на проекта, а такава е Елка Атанасова от прокурорите, б.р.).

Днес Узунов, който е основен радетел кадровиците да получат огромни бонуси при напускане, каза по адрес на Соня Найденова:

"Когато беше представляваща ВСС, тя получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е било правилно и законосъобразно. Нека Найденова се откаже и от тези 35%...

Като представляваща не й виждахме очите във ВСС. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство.

Не бива по този начин да настройваме хората срещу нас. Върнете тези 35%”, призова той по телевизията преди началото на Съвета.

След като - по ирония - в дневния ред на заседанието имаше точка за реакция на съдебната власт при имиджови кризи, Найденова я използва, за да вземе думата, че това е типична криза - самият представляващ Съвета да преиначава фактите.

Оказва се, че тя наистина е вземала 35% над заплатата си, но точно толкова, колкото и всеки друг изборен член на ВСС. Решението е било на предишния състав на Съвета, но мнозинството от този не е пожелало да го отмени и то си е действало години наред. И така - чак докато измененият Закон за съдебната власт (ЗСВ) през миналата година им забрани изрично да получават допълнителни пари за участие в комисии (но пък им вдигна заплатите).

"Мисля, че той (Узунов) прекрачи границите на добрия тон", каза днес на масата на Съвета Соня Найденова, която обяви, че ще се откаже от бонусите си заедно с Калин Калпакчиев.

"Фрустриращата тема за парите е особено актуална, но когато някой каже факти - трябва да е точен към фактите, а не да ги преиначава или да ги интерпретира погрешно.

Ако някой от вас смята, че до промяната на ЗСВ от миналата година е получавал допълнително трудово възнаграждение, различно от останалите... До забраната със ЗСВ членовете на ВСС да участват платено в комисии, всички получаваха допълнително възнаграждение в размер на 35%. Ако някой твърди, че аз като представляващ съм получавала повече от останалите, моля да го каже сега! И тук, пред всички! Защото има документи, включително и счетоводни."

Авторът на "бомбата" с 35-те процента обаче мълчеше... 

"В противен случай излиза, че тезата на Узунов тази сутрин е невярна. Е, хубаво е да го казва предварително, а не да спекулира в публичното пространство. И да не се чудим после защо институцията е попаднала в някаква криза от типа на тези, описвани в допълнителната точка 38-а (въпросната точка за кризисния пиар, б.а.)."

Димитър Узунов се намеси най-невъзмутимо:

"Кажете на микрофона тези 35% бяха ли посочени от ЗСВ, или са на база на решение на ВСС. Благодаря!"

Найденова, която е съдия, каза, че ще отговори в рамките на добрия тон, но... авторът на "бомбата" излезе, без дори да я изслуша.

"Всички изборни членове на ВСС по решение на предходния състав от 2007 г., с което през 2007 г. са били утвърдени вътрешни правила за възнагражденията на изборните членове на ВСС - които правила и г-н Узунов прекрасно познава, както и всички членове на бюджетната комисия... (Узунов бе шеф на въпросната комисия, преди да стане представляващ, б.р.). Всички получаваха, включително и представляващият, в размер на 35%, еднакъв за всички.

Няма човек, който да е получавал по-малко от 35% за участие в комисии.

През 2012 г. имаше медийни писания дали нашият състав ще отмени това решение. Всички знаем, че този състав не отмени решението за тези вътрешни правила, при което те действаха до април 2016 г., когато е новата разпоредба (на ЗСВ, б.а.), с която се забранява членовете да получават допълнителни възнаграждения за комисии.

Въпреки че бях представляващ до 20-25 януари, участвах и в 2 комисии, за участие в които комисии не съм получавала допълнители възнаграждения!

Той много добре го знае и може би затова прецени, че не трябва да присъства лично и да го чуе. Когата някой каже нещо извън тази зала, трябва да чуе и отговора."

Найденова завърши, че има достатъчно лостове - включително и правови, да защити доброто си име.