"По предложение на председателя на СГС Висшият съдебен съвет е образувал 25 дисциплинарни производства на съдии от Софийския градски и Софийския районен съд, при които са констатирани драстични и системни забавяния по дела, като в два от случаите, с оглед направеното от председателя на съда предложение, съдии са освободени от длъжността..."

Това е една от многото констатации в подробен отчет на подалия оставка председател на СГС Калоян Топалов, който бе разпространен и до медиите.

От край на порочните практики да се връчват дела на "посочен с пръст" съдия по заместване (специалитет на предишното ръководство), до затягане на режима да се ограничат хилядите разрешителни за СРС, плюс реда за съхранение на звукозаписите от съдебни заседания по начин, непозволяващ изтриването и презаписването им.

Всичко това са сред пунктовете в документа, който Топалов изпраща до Съдийската колегия на ВСС, председателите на двата съда "над" него: на САС, Даниела Дончева и на ВКС Лозан Панов.

За мандата от 07.07.2015 г. до 29.09.2017 г. в съда вече действат правила за образуване, разпределение, заместване и произнасяне по образувани дела, както и правила за случайно разпределение на делата и заместване на съдии, такива при масови отводи и много други.

Въведен е лимит на отпуските до 3 последователни седмици, изрично е издадена забрана за ползване на платен годишен отпуск от съдия, който за периода на отпуска има насрочени съдебни заседания (представете си какво ли е било преди - б.р.)

Топалов споменава изрично и прекратяванто на "порочните практики" със съдебните служители (той буквално изхвърли от СГС жената на Яне Янев, която от пълна отличничка преди него, се оказа втора отдолу нагоре по най-нисък резултат, б.а.).

"В Софийски градски съд са утвърдени и се прилагат Правила за подбора и наемане на съдебни служители в Софийски градски съд", казва Топалов за длъжностите, станали тих "пристан" за всевъзможни връзкари и шуранайки.

Ето още какво пише в доклада за...

Безразборното издаване на разрешителни за СРС

Цялостно е реорганизирана работата в отдел „Защита на класифицираната информация“. В деловодството на регистратура „Класифицирана информация“ е утвърдена практиката, създадена в началото на 2015 г., да се прилага втори екземпляр от искането на заявителя, експедиционното писмо и раздавателен опис, както и съдебният акт, с който се дава разрешение или се постановява отказ.

Завишен е контролът към заявителите при изготвяне на исканията по ЗСРС и ЗЕС, като в тази насока се изисква същите да бъдат мотивирани и подкрепени от всички материали, въз основа на които се основават. Въведени са критерии, въз основа на които се издава разрешение или отказ.

(Бел. ред. - един от последните ходове на Топалов, с които тотално вбеси "здравите сили", бе подробен доклад за хилядите издавани безразборно разрешения - включително и срещу чужди дипломати в нарушение на межуднародното право. Той го прати на прокуратурата за разследване на предишния "дрийм тим" на Владимира Янева. Вместо това Сотир Цацаров написа сигнал... срещу Топалов до ВСС - че СГС не оказвал съдействие на прокурорката, която искала добросъвестно да разследва, б.а.).

За пръв път (явно, за да бъде отбелязвано в доклада, б.а.) има изискване оправомощеният съдия да направи пълна и подробна мотивировка защо издава или отказва разрешение.

Завишен е контролът и към заявителите, като се изисква докладите да бъдат мотивирани, има вече норми в деловодното оформяне на делата, които вече имат пореден номер при постъпване, като по тях се прилага 2-ри екземпляр от исканията, както и за първи път е започнало провеждането и осъществяването на контрол във връзка с унищожаване на информацията. Може само да гадаем какво ли е било преди...

"Също така на исканията по ЗЕС (за следене на трафичните данни, б.р.) се дава входящ номер, номер на дело и се описват в описна книга", пише отиващото си ръководство - което също поражда сериозни размисли как ли са ни следили в интернет преди това.

Как са се съхранявали веществени доказателства?

"Установено е, че от 1997 г., когато е влязъл в сила Законът за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), не е извършвана инвентаризация на съхраняваните в СГС веществени доказателствени средства, поради което в началото на месец декември 2015 г. със заповед е разпоредена пълна проверка и инвентаризация на същите.

Актуализиран е списъкът на длъжностите и задачите в СГС, за които се изисква достъп до съответното ниво на класифицирана информация, представляваща държавна тайна", пише още в отчета.

За наказателното отделение:

Топалов веднъж е издал заповед и после през март 2017 г. я е повторил: пълна проверка на неприключилите и приключили с краен съдебен акт наказателни производства до 12.05.2017 г.

Оказва се, че е имало пропуски изобщо при регистрирането на съдебните актове в деловодната система - Съдебно деловодство на СГС, както и при съвсем елементарни неща като начина на издаване на бюлетините за съдимост на осъдените и тяхното съдържание.

За информационната и мрежова сигурност

Информационната система на СГС е изградена наново и с различна от старата система идеология, като натрупаната през годините ненужна и паразитна информация е заличена по време на все още действащия екип.

Отдел „Информационно обслужване“ е преструктуриран, като е увеличена щатната му численост, преинсталирани са близо петстотинте компютъра

С изрична заповед на председателя на СГС е извършена проверка за наличие на предпоставките на чл. 82 ГПК (т.е. непоискани до една година, б.а.) по отношение на внесените суми за разноски и гаранции по дела пред СГС за целите на внасянето им в бюджета на съдебната власт, вследствие на което са конфискувани в полза на бюджета 186 775,35 лева депозити и 79 178,37 лева гаранции, завършва отчетът.

Оригиналния отчет може да прочетете тук.