63.5 трилиона долара е общото богатство на милионерите по света, твърди проучване на консултантската фирма Capgemini. Техният брой се е увеличил със 7.5% през последната година и достига 16.5 милиона души.

1 150 000 души са станали милионери миналата година.

До 2025 г. богатството на т.нар. HNWI (high net worth individuals - индивиди с високо нетно богатство), определени от базираната в Париж аусорсирнг компания Capgemini като хора, притежаващи над 1 милион като се изключат разходите и имотите, се очаква да надхвърли 100 трилиона долара.

Най-голяма част от тях, почти две трети, живеят в САЩ, Япония, Германия и Китай. Челната петица е допълнена от Франция, която надмина Великобритания по броя на милионерите. Причината за това е ръстът в пазара на недвижимите имоти.

31.3% от богатството си милионерите влагат в акции, показва проучването на финансовото им състояние за 2017 г. През 2016 г този дял е бил 24.8%. Намаляват и алтернативните инвестиции в хедж фондове, чужда валута и стоки - от 15.7% те падат до 9.7%.

Проучването показва също, че инвеститорите са предпазливи през последните месеци заради геополитическата ситуация и отчитат рисковете от засилващото се напрежение между САЩ и Северна Корея.