С вчерашното си изявление управителят на БНБ Иван Искров задълбочи проблема около Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза Румен Петков след заседание на Националния съвет на партия АБВ. Според Петков Искров е казал, че има едни 205 млн. лв., измъкнати с разписки.

„Това е фундаментално по своя характер. Аз не знам, дава ли си някой сметка, тези пари като обем какво са. И как тези чували са разнасяни из центъра на София и никой не ги е видял”, попита Петков. Той допълни, че Искров е казал, че липсват едни кредитни досиета. "Кога са изчезнали? Преди две седмици КТБ купува друга банка, одитът беше прекрасен”, припомни Петков.

Според него Искров подстрекава гражданите да излязат в понеделник и да си изтеглят парите. „Той казва на хората, че от всяка една банка могат да изчезнат 3,5 милиарда лева”, допълни Петков.

Според колегата на Петков проф. Борислав Борисов в информацията на БНБ има противоречия, тъй като по време на одита КТБ е била в добро състояние, а след това изведнъж рухва. „Как така БНБ е изненадана”, попита той. „Управата на БНБ е проспала този момент – тя сама да я постави под надзор. За нас това говори за две неща: или управата на БНБ е работила безотговорно, непрофесионално и некомпетентно, или мълчаливо със своето бездействие е подкрепяла този процес на срутване на банката”, каза проф. Борисов. От АБВ искат независима експертна група, оглавена от европейски експерти, да провери действията на БНБ в този случай.